Breken en delen

En, heeft u al eieren gekocht? Het is niet te geloven hoe veel eieren er op een gemiddelde Paasweek bij een gemiddeld gezin als dat van ons doorheen gejaagd worden – doorgaans voldoende om het cholesterolgehalte tot gevaarlijke hoogtes te doen opstuwen. En of het niet erg genoeg is komen daar de chocolade paaseieren en – foei! – de chocolade paashazen ook nog eens om de hoek kijken. Al met al een prima begin van weer een echt katholiek smulpapenjaar.

Omdat u als rechtgeaard katholiek deze dagen natuurlijk veel te druk bent met het eindelijk-gaan-vasten, zal ik u niet lang ophouden. Tussen het schoonmaken van uw kerkgebouw, het doen van goede werken en het uitsorteren van al uw kopergeld voor de Vastenactie door zit u niet te wachten op lange lappen diepzinnige verhandelingen over de wederopstanding en wat dies meer zij. Nee, u heeft juist behoefte aan wat hulp en bijstand en vooral een aantal instant recepten die u liefst niet al te veel tijd en energie kosten.

Voilà, en gezegende Paasdagen toegewenst.


Witte Donderdag

Witte donderdag is de dag van het Laatste Avondmaal, en daarmee een dag die in de Vastentijd en daarbuiten via de Eucharistie direct de verbinding maakt tussen eten, delen en het ervaren van Christus.

In een echo van het Laatste Avondmaal delen we deze avond ook rond de gezinstafel het brood met elkaar. Eet je iets anders? Ook brood met olie en zout vooraf is een mooi gebaar. Serveer druivensap bij de maaltijd.

Recept: Bonenschotel met pide

Op Witte Donderdag breken we brood

Goede Vrijdag

Het spreekt voor zich dat we op Goede Vrijdag, een van de weinige officiële vastendagen in het jaar, terughoudend zijn met ons eten. Getuige alle recepten die online te vinden zijn voor deze dag kijkt iedereen daar anders tegenaan; er zijn volop vastenrecepten te vinden waar bonken wilde zalm of langoustines een hoofdrol spelen. Hoe lekker deze misschien ook zijn, echt vastentechnisch verantwoord zijn ze natuurlijk in wezen niet.
We houden het simpel met een eenvoudige calzone. Vervang gerust de inhoud door ingrediënten die je nog in je koelkast hebt liggen en die op moeten, zolang deze niet te vochtig zijn (bv. tomaten).
Het is een goede voorbereiding op Stille Zaterdag, waarin tot in de late middeleeuwen alle huishoudartikelen en eten (en bij rijke families ook de hele garderobe) werden vervangen om het nieuwe jaar ‘schoon’ in te kunnen.

Recept: Calzone


Stille Zaterdag

In de oude tradities in de westerse katholieke landen werd op deze dag het hele huis schoongemaakt, werd de gedoofde haard gereinigd en werd alle eten vervangen. Alles moest nieuw en rein zijn voor het aankomende jaar. In de meeste parochies vinden we hiervan nog een echo in het schoonmaken van de kerk.

In de oude tradities van de oosterse katholieke landen wordt er op Stille Zaterdag niets ‘levends’ op tafel gezet. Officieel zijn er geen vaste vastenregels voor deze dag, maar het werd passend geacht om de dood en wanhoop die heersten op deze dag te mimieken met een sobere en niet-levende maaltijd – Jezus is immers ook niet meer in leven. Dus geen vis of vlees, geen ei of groenten, geen zuivel, boter en kaas.

In dit recept sjoemelen we een beetje met die traditie door knoflook te gebruiken.

Recept: Spaghetti con aglio e olio


Paaszondag

Het Paasontbijt, de Paasbrunch en het Paasdiner zijn ieder jaar weer een feestelijk gebeuren. Het breken van de Vasten op zaterdagavond na de mis, het traditionele eitje bij het ontbijt – het zijn deze feestelijke familiemomenten die je als een leven lang bijblijven. Het is het grootste feest binnen onze Kerk en zelfs als kind voel je al aan dat er daadwerkelijk iets gebeurd is dat groter is dan je op dat moment begrijpt. Je vangt door alle festiviteiten heen een glimp van het mysterie van het geloof op.

Nu kun je als pater of mater familias dagenlang in de keuken staan, maar laten we wel wezen: de meesten van ons hebben daar helemaal geen zin in. Zeker met (klein)kinderen is het veel leuker om eieren te schilderen en rapen dan steeds weer kindergebroed uit de keuken te moeten jagen. Daarom een aanzet voor een Paasdiner waarvoor je op de dag zelf in ieder geval minder in de keuken hoeft te staan dan waar je bang voor was.

Voorgerecht

Recept: Soep met bosui, spinazie en gekookt ei

Hoofdgerecht

Nu ben ik wel zo traditioneel dat ik vind dat bij een Paasdiner ook lam gegeten moet worden. Kies voor een slager die weet waar zijn vlees vandaan komt en die liefst ook biologisch werkt; je merkt het verschil in smaak direct. Het verschil in prijs valt alles mee. En tja, liever wat minder en écht smakelijk vlees – op die manier laten we ook gelijk zien dat we ook na de vasten waarderen wat ons gegeven is. Ook online bestellen – eventueel met vrienden, familie of parochianen samen – is inmiddels een optie. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor mooie stukken lam en ander vlees.

Recept: Lamsrollade met honing

Lekker met groene asperges en aardappelpuree

Nagerecht

Als nagerecht een even lekker als simpel recept van Renée Vonk, uit haar kookboek Lekker Bijbels. Het recept is gebaseerd op het Hooglied (2:4,5). En hoe kunnen we een diner beter afsluiten en een jaar beter beginnen met een beetje liefde?

Recept: Liefdesappels

Op de wijnkaart

Kies voor elegante, complexere rode wijnen. Kies je voor een Médoc (Cabernet Sauvignon), een Saint-Émilion of een Gascogne, dan zit je doorgaans goed.

, , , , , , , , , ,

Marsha

Marsha is geboren en getogen in het Brabantse, maar woont inmiddels al weer bijna tien jaar in een vinexwijk het oosten van het land. Daar probeert ze een huishouden met twee ondernemers (waarvan zij er zelf één is) en drie kinderen met wisselend resultaat in goede banen te leiden. Eigenschappen als kalmte, berusting en een opgewekt humeur zouden daarbij heel goed van pas komen en staan dus nog op haar verlanglijstje. Ze hoopt dat ze in haar heiligenboeken daarvoor wat aanknopingspunten vindt, maar die liggen door alle drukte helaas nog ongelezen op haar nachtkastje. Tot die tijd zoekt ze haar goede humeur in chocolade.

Alle berichten van Marsha


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *