De Avonturen van Paus Frans

De Avonturen van Paus Frans #19

Janneke Stegeman ontmoet paus Frans
Waarschuwing: van de walgelijke humor in deze reeks avonturen kan je een spontane haat jegens witte mannen ontwikkelen.

Over Janneke Stegeman

Janneke Stegeman (Woudenberg, 1980) is een Nederlandse theoloog, gespecialiseerd in het Oude Testament. Stegeman werd in 2016 tijdens de zesde editie van de Nacht van de Theologie de eerste vrouwelijke ‘Theoloog van het jaar’ en mocht zich vervolgens een jaar lang ‘Theoloog des vaderlands’ noemen. Bij die gelegenheid toonde zij zich een voorstander van meer conflict in de christelijke kerk, die volgens haar het debat uit de weg gaat.

De theologe praat graag en veel over macht en onmacht, recht en onrecht, wit en zwart, gender en seksualiteit. Ze richt haar pijlen veelvuldig op de ‘witte’ en ‘heteroseksuele mannen’. Zij zouden de dienst uitmaken en de normen bepalen in de theologie.

Witte Nederlanders zijn zich amper bewust van hun witte privileges. Dat moet veranderen. En daar moet de theologie een rol in spelen, betoogt afzwaaiend Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman.

, , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


Eén reactie op “De Avonturen van Paus Frans #19”

  • Als vrouw zijnde, ga ik dit bericht natuurlijk niet ‘liken’. Mijn emoties zijn ook niet in één van de andere emoji te vatten. Zodra (blanke) mannen gaan praten over baarmoeders bevinden we ons als samenleving sowieso al op een hellend vlak. Met uitzondering dan van het verhaal van een priester, die mij ooit de betekenis van de Hebreeuwse letter Teth uit de doeken deed. Ik overwoog nog hem de betekenis van de letter Zain uit de doeken te doen, maar staat in de Bijbel niet dat zwijgen beter is dan spreken? Hoe dan ook, het is me wat, weer een vrouw als theoloog des vaderlands. Daar gaat het testosteron ongetwijfeld van rommelen. Ga er maar aan staan, heren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *