Wie zijn wij?

Broodje Paap is hét katholieke webmagazine van Nederland en Vlaanderen! Je vindt hier een bonte mix van artikelen, van paapse humor en dolle prentjes tot roomse mijmeringen en actualiteiten. Met een bizarre combinatie van humor en diepgang zijn we in 2013 het internet binnengestormd en hebben we als vrolijke, overtuigde katholieken binnen no-time een unieke plaats bemachtigd in het christelijk, Nederlandstalige uithoekje van het wereldwijde web.

Op deze website vind je bijdragen van de volgende auteurs:

Eindrecteur

Smoelwerk Bio

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Auteurs

Smoelwerk Bio

Anthony Ruijtenbeek

Anthony Ruijtenbeek is de luis in de pels van het oecumenische discours. Hij gaat daarom graag de dialoog aan op Facebook. Volgens de meest recente schattingen is Anthony ongeveer even Rooms als de paus. Sinds kort studeert hij ook theologie.

Anton de Wit

Anton de Wit werd bekend in de katholieke roddelpers als 'de broer van' Jaap van Broodje Paap. Dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Als journalist en auteur schrijft hij zich suf en wordt soms zelfs uitgenodigd om hier over te spreken. Daarnaast heeft hij het door een knappe mix van talent (1%) en omkoping (99%) weten te schoppen tot hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad.

Anton ten Klooster

Anton ten Klooster is priester van het Aartsbisdom Utrecht. Na een glansrijke carrière in de parochies Paus Johannes XXIII en H. Suitbertus, is hij in 2015 begonnen aan een promotieonderzoek over de zaligsprekingen aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Tilburg School of Catholic Theology. Bij Gods gratie vindt hij ook nog eens tijd om te bloggen op fatheranton.blogspot.nl.

Evert te Winkel

Evert is een beter journalist dan historicus. Zeker als dat toevallig voordelen biedt.

Hedzer Kooistra

Hedzer is een a-typische typische nieuwe katholiek. Kind van een kind van een humanistenpaar en een kind van een overtuigd atheïstenpaar. Toen Hedzer vier was besloten zijn ouders om zich samen aan te sluiten bij de gereformeerde kerk in Suriname. Hij maakte geen grote mooie of dramatische bekering tot het katholieke geloof door, maar ontmoette een mooi katholiek meisje. De verdieping in zijn geloof maakte Hedzer door met het Renew programma. Dat is een geloofsverdiepingsprogramma uit de charismatische hoek. Dan had Hedzer natuurlijk al zijn Surinaamse charisma, maar hij werd er toch wel extra blij van. En dat zal de wereld weten ook. Facebook is niet meer wat het was sinds Hedzer dit instrument machtig werd.

Henk

Henk is een Amsterdamse klaploper die uit pure wanhoop eens een bijdrage leverde aan Broodje Paap om de kerstperiode door te komen.

Jos van Ginneken

Jos van Ginneken zit namens de CDA in de gemeenteraad van Terneuzen. Hij is het jongste raadslid van Nederland. Als hij niet aan het vergaderen is, dan is hij vast druk bezig met het maken van selfies met onze bisschoppen.

Mark de Vries

Mark is in 1979 in Emmen ter wereld gekomen, en woont alweer ruim tien jaar in het Groningse hoge noorden. De laatste jaren in gezelschap van verloofde en kat. Sinds 2007 is hij katholiek, wat wel fijn was, want daarvoor was hij niks. Nou ja, niet dat hij wist. Mark blogt over allerlei lokale en internationale katholieke zaken in het Engels op In Caelo et in Terra, en op Broodje Paap probeert hij dat af en toe ook in het Nederlands.

Marsha

Marsha is geboren en getogen in het Brabantse, maar woont inmiddels al weer bijna tien jaar in een vinexwijk het oosten van het land. Daar probeert ze een huishouden met twee ondernemers (waarvan zij er zelf één is) en drie kinderen met wisselend resultaat in goede banen te leiden. Eigenschappen als kalmte, berusting en een opgewekt humeur zouden daarbij heel goed van pas komen en staan dus nog op haar verlanglijstje. Ze hoopt dat ze in haar heiligenboeken daarvoor wat aanknopingspunten vindt, maar die liggen door alle drukte helaas nog ongelezen op haar nachtkastje. Tot die tijd zoekt ze haar goede humeur in chocolade.

The Belgian Thomist

The Belgian Thomist is een oude(rwetse) katholiek die sinds 2006 in de geest van Sint-Thomas probeert te kruipen en hierover blogt op Summa Catholica.


9 reacties op “Wie zijn wij?”

 • Nou, ik kwam deze site per toeval tegen, maar als overtuigd calvinist kan ik deze humor zeer zeker waarderen!
  Bedankt en ik probeer regelmatig rond te kijken hier 🙂

  • Jaap de Wit schreef:

   Ik ben het weer vergeten, maar ik heb nog wel een tweedehandsje voor je staan. Je mag hem gratis komen ophalen. 🙂

 • Bert Thönissen schreef:

  Leuke ontdekking, deze webstek,broodjepaap.nl,( niet te verwarren met broodjeaap.nl), Het helpt om een vrolijke katholiek te blijven of te worden. Ik zend daarom een katholieke groet.

 • Helena Aerts schreef:

  Praktiserend Zenboeddist en lekenpriester? Dat is een hele mond vol.
  Is het voldoende om af en toe te lachen om hier toegelaten te worden?
  En waarom krijg ik die dagelijkse berichtjes niet automatisch toe? Of moet men bij een en ander aansluiten waaraan men liever niet vast hangt? Ik begrijp (weer) niets van het systeem…

 • Iedere keer weer een genot. Nog geen stukje gelezen zonder brede grijns, en tegelijk klopt het wel allemaal. Bij alle treurnis in kerkelijk Nederland is jullie blog een warm bad.

 • Leuk jullie gevonden te hebben. Ben altijd op zoek naar religieuze mensen met humor en die zijn helaas schaars. De bijbel, de Koran etc. zijn geen dijenkletsers sterker nog er staat werkelijk niets in om te lachen en das jammer.
  Zelf ben ik praktiserend zen boeddhist en leken priester. ( o voor ik het vergeet beheers het Nederlands niet zo goed dus aan alle taal puristen bij voorbaat sorry enzo.)
  Ga dit weblog zeker meer bezoeken……

  ” humor maakt ons kwetsbaar en opent de deur naar het Goddelijke”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *