Uitgedut, cover

Uitgedut!: een onpartijdige recensie

Omdat de man achter deze website familie schijnt te zijn van de auteur van het boek Uitgedut!, vroeg hij mij om een meer onpartijdige en objectieve recensie te schrijven. Het stond me geheel vrij om het boek af te kraken, zo drukte Jaap me op het hart – graag zelfs, want hij wilde elke schijn van nepotisme voorkomen.

Ik maakte dus mijn borst nat om een lekker negatieve recensie te schrijven over dit boek. Mijn eerste kritische gedachte betrof de prijs: 18 euro 95 voor zo’n klein boekje, dat zo in je binnenzak past. (Mits je binnenzak tenminste 12 bij 18 centimeter groot is; misschien moet je dat eerst even nameten voor je dit boek aanschaft.) Dat is best prijzig, zeker als je er ook nog een nieuwe jas bij moet kopen met grotere binnenzakken.

De voorkant van het boek

De cover van Uitgedut!
De zeer aantrekkelijke voorkant van Uitgedut!

Dan de voorkant: de auteur zelf kijkt je daarop aan met een licht ironische glimlach. Toegegeven: het is een belachelijk knap heerschap, stijlvol gekleed en met een scherpe, intelligente blik bovendien, dus het is goed te begrijpen dat de uitgever hem op de cover wilde zetten. Het zal daardoor beduidend beter verkopen, al is het maar omdat te verwachten valt dat mensen het boek nu ter decoratie van hun woonkamer of slaapkamermuur willen aanschaffen. Of gewoon om mee in de trein te gaan zitten om heel opzichtig zo’n slim uitziend boek te lezen.

Maar ik ben niet zo iemand! You can’t judge a book by its cover, zeggen de Engelsen terecht, het is de inhoud die telt. Dus ik liet me niet van de wijs brengen door het jaloersmakend goede uiterlijk van de schrijver, en begon met gepaste scepsis aan het boek zelf.

Uitgedut!: een prachtige leeservaring

Helaas voor Jaap verdween die scepsis als sneeuw voor de zon zodra ik met lezen begon. De ene na de andere fraaie volzin rolde trefzeker over de pagina’s. De inkt en het papier zelf leken te jubelen om zo veel schijnbaar achteloos neergepende schoonheid en wijsheid. Ik las het boek op een mooie nazomermiddag in mijn achtertuin, en plots viel het me op dat al het geluid om me heen verstomd was. Toen ik opkeek, zag ik dat er vogeltjes op mijn schouders ademloos zaten mee te lezen, en dat er zelfs een jong hertje vanuit de struiken nieuwsgierig op mij en het boekje toe kwam lopen.

Vaak liepen de tranen me over de wangen van het lachen, nog vaker van loutere ontroering om zo veel literair vernuft. Elk hoofdstuk bevat wel een verbijsterend inzicht dat je wereldbeeld volledig op de kop zet. Elke pagina bevat minstens één de ogen openende zin waarvan je denkt: “Ik wou dat ik die zelf bedacht had!”

Voorzichtige lofprijzing

Waar het boek over gaat? Ik kan het je niet navertellen. Ik weet vrij zeker dat het niet over voetbal gaat. Maar het is eigenlijk zoals bij een goed concert of een film met een ingenieus plot: navertellen doet nooit recht aan de werkelijke ervaring, je moet het uiteindelijk toch gewoon zelf maar ondergaan. Ik denk dat er maar weinig mensen diepzinnig genoeg zijn om de volle bedoelingen van deze virtuoze auteur te doorgronden – ikzelf niet in ieder geval.

Ik ben niet zo van de lofprijzingen met allerlei overdreven superlatieven. Laat ik het dus een tikje zuinigjes zeggen: dit boek is toch best wel het lezen en tienmaal herlezen waard. Ik wil niet speculeren over de historische significantie ervan, dus laat ik me beperken tot de voorzichtige conclusie dat dit het belangrijkste katholieke meesterwerk is sinds Augustinus’ Belijdenissen. Na het lezen van Uitgedut! snap je ineens een stuk beter waarom Thomas van Aquino zijn eigen werk met stro vergeleek. Het ligt voor de hand aan te nemen, dat de grote ‘engelendokter’ in zijn mystieke visioen een blikje vergund werd in dit boekje van De Wit. Wat die laatste bovendien siert, is dat hij nergens zelfgenoegzaam is of opschept over zijn genialiteit. Hij blijft er zelf nog heel bescheiden over ook.

Conclusie

Kortom: Uitgedut! is de €18,95 plus nieuwe jas meer dan waard. Ik voelde me na lezing hiervan zelfs een beetje beschaamd dat ik er maar zo weinig voor heb betaald, en heb dus even wat extra geld overgemaakt op de bankrekening van de auteur. Ik kan iedere lezer van harte aanbevelen hetzelfde te doen.

Meer informatie & bestellen: Adveniat

, , , ,

Anton de Wit

Anton de Wit werd bekend in de katholieke roddelpers als 'de broer van' Jaap van Broodje Paap. Dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Als journalist en auteur schrijft hij zich suf en wordt soms zelfs uitgenodigd om hier over te spreken. Daarnaast heeft hij het door een knappe mix van talent (1%) en omkoping (99%) weten te schoppen tot hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad.

Alle berichten van Anton


4 reacties op “Uitgedut!: een onpartijdige recensie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *