Rollade

Lamsrollade met honing

Recept voor Breken en delen

Ingrediënten

  • 1 lamsrollade van ca. 500 gram
  • 5 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 el goede olie
  • 3 el honing
  • 3 el rodewijnazijn
  • 2 dl (vlees)bouillon
  • ongeklopte slagroom of kookroom

Voorbereiding

Maak een mengsel van zout, peper, 1 tl. vijfkruidenpoeder en gemberpoeder en wrijf het vlees hiermee in. Pel de knoflook, snijd de teentjes in de lengte doormidden, steek ze met behulp van een scherp mes in het vlees. Pak de rollade stevig in een stuk vershoudfolie en leg hem ca. 1 uur in de koelkast om de kruiden in te laten trekken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven op 200°C).

Leg de rollade in een vuurvaste ovenschaal.
Roer de honing los met de azijn en de bouillon, meng er de rest van de vijfkruidenpoeder door en giet dit bij het vlees.

Bak de rollade ca. 40 minuten in de oven of laat op laag vuur sudderen in een braadpan. (Zwaardere rollade? Voer per 250 gram extra vlees de braadtijd op met 15 minuten; voor 750 gram vlees kom je dus uit op ongeveer 55-60 minuten braadtijd.) Bedruip de rollade tussen het eieren zoeken af en toe met wat van het braadvocht.

Haal de rollade na de baktijd uit de oven en laat even rusten. Zet ondertussen de ovenschaal op het vuur en roer de aanbaksels los met wat laatste bouillon of water. Laat even inkoken en voeg dan nog een scheutje slagroom aan de jus toe.
Snijd de rollade in plakken, verdeel over de borden en schep de saus erover.

Lamsrollade met honing
Eet smakelijk!

TIP: als de lamsbout zonder been aan de buitenkant een vetrand bevat, laat deze dan zitten, het geeft veel extra smaak aan het vlees. Kerf het vet voor het bakken een beetje in zodat het vet eruit kan lopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *