Vastenvoedsel voor echte katholieken

Na het stuk van vorige week heb ik van veel kanten dankbetuigingen (voor de datingtips), bloemen (voor het verhelderen van de waarde van een goed kokende vrouw) en liefdesverklaringen mogen ontvangen (waarom, dat weet ik ook niet. Het spijt me, maar ik ben een getrouwde pieper.). Dat werkt als versterkende tonic op een vermoeide ziel (lees: als een borrel na een vermoeiende dag). Want tja, eerlijk is eerlijk: het vastenvoedsel begint zijn tol te eisen.

In den beginne gingen we nog vrolijk en vol goede moed aan de slag zonder al te veel vet en suiker, zonder vlees en roomboter. Opgewekt verklaarden we naar elkaar dat het bést te doen was. Dat zouteloos eten paste in een gezond dieet en we voelden ons al diréct een stuk gezonder, heus! Onze tonnetjeronde kinderen zouden bovendien na de zes vastenweken weer zonder hijgen en puffen naar school kunnen fietsen. Dat is een paar weken afzien waard, nietwaar?

Maar inmiddels is er gebeurd waar ik voor vreesde: het Mieke-effect is ingetreden. Mijn vriendin Mieke vertelde me namelijk eens dat zij in een poging om af te vallen iedere keer een wortel nam wanneer ze trek kreeg in chocolade. Gevolg: een paar kilo erbij door alle vreetbuien en een levenslange afkeer van wortel. Jammer, want die zijn flinterdun gesneden en heet opgebakken in wat boter en suiker best goed te eten.

Zo is het inmiddels ook bij ons. Iedere avond na het eten krijg ik ontzettend veel zin in vettig suikergoed. Waar de kinderen nog met een streng “nee, het is Vasten!” naar hun bed te bewegen zijn, is mijn eigen weerstand een stuk minder. Ze hebben hun bipsen nog niet gekeerd of ràts, daar gaat de koekverpakking. Mijn eigen ruggegraat zou gebaat zijn bij wat steun, maar enfin, ik had dan ook niet ‘geen zoetigheid’ als vastenvoornemen dit jaar… althans, niet meer. Om de extra kilo’s te voorkomen.

Mocht jij ook geen strenge vastenvoornemens hebben dit jaar (in de zin van oer, veganistisch, paleo, suikervrij, sapvasten of simpelweg gezond) dan heeft u deze week de juiste receptenweek te pakken. We doen deze week aan écht katholiek vasten, met een hoofdletter K. Om het gemoed wat aan te sterken in deze dipjesweek dus veel koolhydraten en room. We starten met een niet-vastendag deze woensdag van Sint Jozef waarop u heerlijk bij kunt bunkeren, al dan niet met de vegetarische kip van vorige week. De kilo’s vasten we er volgende week wel weer af.

Typische maaltijd voor een hoogfeest

Ik zeg: smakelijk, en laat ons weten hoe jij eet tijdens de vasten!


Receptuur voor de derde vastenweek

, , , , , , , ,

Marsha

Marsha is geboren en getogen in het Brabantse, maar woont inmiddels al weer bijna tien jaar in een vinexwijk het oosten van het land. Daar probeert ze een huishouden met twee ondernemers (waarvan zij er zelf één is) en drie kinderen met wisselend resultaat in goede banen te leiden. Eigenschappen als kalmte, berusting en een opgewekt humeur zouden daarbij heel goed van pas komen en staan dus nog op haar verlanglijstje. Ze hoopt dat ze in haar heiligenboeken daarvoor wat aanknopingspunten vindt, maar die liggen door alle drukte helaas nog ongelezen op haar nachtkastje. Tot die tijd zoekt ze haar goede humeur in chocolade.

Alle berichten van Marsha


4 reacties op “Vastenvoedsel voor echte katholieken”

 • Heerlijk, heerlijk, ik ben blij dat ik niet de enige ben die niet zo goed is in vasten. Wij eten vanavond zalm en patat (zelfgesneden, dat wel), beiden uit de oven, met broccoli. En mayonaise. Dit eten we overigens altijd op vrijdag.

  • Marsha schreef:

   Oeh, dat klinkt heerlijk! Hoewel ik ovenfrites vaak toch wat minder krokant vind. Maar goed, ik geef dan ook snel op met uitproberen. 😉 Heb jij een goede tip?

  • mamajud schreef:

   Niet schillen – dit is de tip die je wilt horen maar buiten dat – de schil wordt lekker knapperig en omdat de hele patat bruin wordt valt het niet meer op. Klein beetje olie erop, zeezout en chilivlokken (kun je ook weglaten). Kwartiertje of drie in de oven, 210 graden C. Ik snijd ze niet echt dun trouwens, als je dat wel doet zou ik ze wat korter in de oven doen. Misschien is dat wel lekkerder bij kroketten en frikandellen. Vegetarische natuurlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *