Winterse zuurkoolschotel

Recept voor Vastenvoedsel voor echte katholieken

Ingrediënten

  • 1 tot 1,5 kg aardappels (kruimige soort en geschild gewicht)
  • bouillon (b.v., van een bouillon blokje)
  • melk
  • roomboter
  • 125-250 gram spekjes (vlees of vegetarisch)
  • room
  • nootmuskaat
  • 500 gr. rundergehakt of vegetarisch gehakt
  • paprikapoeder
  • zout en peper
  • voorgebakken of vers gebakken uitjes
  • het sap van een uitgeperste sinaasappel
  • beetje bruine suiker
  • flinke theelepel sambal badjak
  • scheut ketjap manis
  • scheut ketchup
  • pakje zuurkool

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden

zuurkool

Bereidingswijze

Kook de aardappels in de bouillon en maak er puree van door de aardappels te mixen met melk, een klontje roomboter en flink wat nootmuskaat.
Zet in de tussentijd de zuurkool op met de spekjes, een scheut room en met een flinke bodem water.

Vlees

Braad 500 gr. rundergehakt rul aan met zout en peper naar smaak. Zorg dat het vlees lekker bruin wordt, dat komt de smaak van de jus ten goede. Voeg paprikapoeder toe, twee eetlepels (voor)gebakken uitjes, het sap van een geperste sinaasappel, beetje bruine suiker en een flinke theelepel sambal badjak. Voeg een klein scheutje ketjap manis en een flinke scheut ketchup toe.

Zorg dat er voldoende vocht in het geheel blijft zitten. Zet de oven aan op 180 graden c. en vul een flinke ovenschaal met eerst de laag zuurkool, dan het vlees en vervolgens de aardappelpuree. Maak de puree af met boter en bak goudbruin in ongeveer een 30 tot 45 minuten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *