Pingback: Vastenvoedsel voor echte katholieken – Broodje Paap
Traditionele Griekse moussaka
Recept voor Vastenvoedsel voor echte katholieken
Ingrediënten
- 2 flinke aubergines (plm. 600 gram)
- 3 flinke aardappelen (ongeschild 650 gram)
- 3 grote tenen knoflook
- 2 grote uien
- 500 gram rundergehakt of vegetarisch gehakt
- 1 el olijfolie
- 1 blik tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- gedroogde Oregano
- Peper/ zout naar smaak
- Wat nootmuskaat
- ½ theelepel kaneel
- rode peper (vers of uit tube)
- 60 gram Parmezaanse of andere pittig belegen geraspte kaas
Voor de bechamel saus:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 200 ml room
- 300 ml melk
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken.Kook en laat ze uitlekken in een vergiet.
Was de aubergines,droog ze af snijd ze in plakken. Verwarm een grillpan of een goede anti-aanbakpan en bak de aubergineplakken op hoog vuur zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten). Eventueel kun je de augergines vooraf met zout in smeren en na 10-20 minuten afdeppen; dit maakt ze wat minder bitter.
Bereidingswijze
Gehaktsaus
Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 el olijfolie.Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en “breek” het gehakt tot het rul en wat grijzig is.Voeg dan toe: de tomaten uit blik, tomatenpuree, 1 eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper en de ½ tl kaneel. Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt.
Bechamelsaus
De boter smelten maar niet bruin laten worden. Bloem in ene keer erbij doen en heel goed roeren. Het vormt nu een kluit. Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de (koude) melk en de room toe. (De hoeveelheid melk/room hangt af van de kwaliteit van de bloem, je ziet dit vanzelf aan de saus.) Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is. Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 tl gedroogde (of 2 tl verse) oregano. Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen. Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor.
Vet een ovenschaal in met wat boter.
Leg er vervolgens in: een laagje aardappelschijfjes, kaas, aubergines, gehaktsaus, aardappels, kaas, aubergines en gehaktsaus. Giet er vervolgens wat bechamelsaus over en maak af met kaas.
Zet in de oven; ongeveer een uur.