De spotprenten beantwoord

Vorige week deed ik een oproep om antichristelijke of antikatholieke prentjes naar Broodje Paap te sturen. Het idee was om een signaal af te geven na de aanslag op Charlie Hebdo, zonder meteen meegesleurd te worden in de massahysterie rond deze gruweldaad. Door te beloven dat we op deze website op een volwassen manier zouden omgaan met spot, hoopte ik enerzijds om een goed voorbeeld te geven en anderzijds om daarmee de dialoog aan te gaan met andersgelovigen. Er zijn namelijk ook over het christendom nogal wat vooroordelen die vaak door middel van satire worden geuit. Soms kunnen dergelijke uitlatingen als kwetsend worden ervaren en dat kan dan tot boze reacties van christenen leiden. Maar, zoals ook blogger en ‘broeder’ Anton de Wit laatst aangaf, schiet boos worden eigenlijk niet zoveel op. Mijn ervaring is dat je met een vriendelijk gesprek de negatieve houding die sommigen hebben over het christendom al heel wat kunt nuanceren en verzachten.

Ik heb daarom wel bepaalde redactionele keuzes moeten maken. Veel lezers begrepen mijn beweegredenen en waren erg positief over dit initiatief. Maar ik kreeg ook een aantal zeer bezorgde reacties van gelovigen die liever geen godslasterende plaatjes op deze website zouden zien. Ik begrijp die bezorgdheid, dus wil ik daar maar meteen duidelijk over zijn: Broodje Paap is geen forum waarop prentjes worden geplaatst die expliciet bedoeld zijn om te kwetsen. Dat zal dus ook niet ongecensureerd gebeuren. Dat betekent niet dat ik er niet over in gesprek zou gaan, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dergelijke plaatjes eigenlijk alleen maar aangeleverd heb gekregen van mijn mede-christenen. Het heeft weinig zin om een dialoog te voeren met mensen die het er toch al over eens zijn dat zulke afbeeldingen onsmakelijk zijn.

Dat brengt me dus ook meteen bij de volgende overweging. Ik waardeer de inzet van de mede-gelovigen die me allerlei grappige en minder grappige plaatjes stuurden, maar aangezien het uitgangspunt een dialoog met andersgelovigen was, zal ik deze waarschijnlijk niet plaatsen, tenzij ik ze kan gebruiken in een context tezamen met andere ingezonden plaatjes. De spotprenten die ik zal bespreken, zijn diegenen die zijn ingestuurd door niet-gelovigen, andersgelovigen, of mensen van wie ik de geloofsovertuiging niet weet.

Hilarisch plaatje, maar hier ga ik dus niets mee doen.
Hilarisch plaatje! Bedankt voor de inzending, maar hier ga ik dus niets mee doen.

Tenslotte worden er met de spotprenten diverse onderwerpen aangesneden. Ik kan die niet allemaal in één artikel behandelen, dus ik zal dat gegroepeerd per onderwerp over meerdere artikelen moeten uitsmeren. Dat kan wellicht een tijdje duren, maar ik zal de personen die me iets hebben ingestuurd ervan verwittigen wanneer ik hun materiaal gebruik. Het eerste artikel zal over het thema ‘geld’ gaan, en zal binnenkort verschijnen.

Ik wil in ieder geval iedereen alvast bedanken voor de reacties. Zowel de lovende als de kritische reacties van gelovigen hebben me geholpen om hier vorm aan te geven. En uit de uitsluitend vriendelijke reacties van niet-gelovigen blijkt dat ook zij waardering hebben voor dit project en hun oprechte mening, ook al is deze soms negatief tegenover het geloof, graag op een constructieve manier willen delen.

, , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


Eén reactie op “De spotprenten beantwoord”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *