Webfish Awards 2014

De Webfish Awards komen er weer aan en net als vorig jaar is Broodje Paap ingeschreven voor deze prestigieuze prijs voor christelijke websites. Dit jaar zullen we het niet hoeven opnemen tegen hiphoppende protestanten en praatgrage priesters, maar er is zeker geduchte concurrentie.

Selfie bij het team van 'Vraag de priester' tijdens de uitreiking van de Webfish Awards 2013.
Selfie bij het team van ‘Vraag de priester’ tijdens de uitreiking van de Webfish Awards 2013.

Andere deelnemers in de categorie ‘particulieren’ zijn Verderkijken.org van de Vlaamse jezuïet Nikolaas Sintobin; Blije Kerk, waar predikant Maarten Boersema zijn leven vastlegt in foto’s; Kerk Binnenstebuiten, een mooie website van Roald Schaap en de EO; 365 dagen met God, een iniatief van Jeroen voor ‘t Hekke, die christenen wil uitdagen om dichter bij God te leven (blijkbaar heeft hij nog niet van het paterschieten gehoord); en Kerk op Schoot, waar baby’s en peuters op een pijnloze manier protestants gemaakt worden.

Een andere goede kanshebber is natuurlijk Dwaze Schare, het bastaardkindje van de overleden website Goedgelovig.nl. Toegegeven, het zijn natuurlijk stuk voor stuk rare gasten op Dwaze Schare, maar om een of andere reden dragen wij hen bij Broodje Paap toch een warm hart toe.

Aan de juryleden van de Webfish Awards 2014: wilt u zo vriendelijk zijn hier te stoppen met lezen, aangezien al wat volgt laster en achterklap is. Dank u voor uw begrip.

Maar, beste lezers, ik moet u tot mijn spijt vertellen dat Broodje Paap kansloos is, alsmede alle hierboven genoemde websites. Zij zullen dit jaar niet gaan winnen. Het zit namelijk zo: er is nog een deelnemer die ik nog niet heb genoemd: IsaRuhAllah. “Dat klinkt islamitisch! Is dat wel een christelijke website dan?” hoor ik u denken. Jawel, het is een website van voormalige moslims, die zich bekeerd hebben tot het christendom. Behalve dat het natuurlijk heel moedig is om hier zo openlijk op het internet voor uit te komen, valt het natuurlijk niet te ontkennen dat bekeerde moslims een extreem hoog knuffelgehalte hebben. De jury zal hier zeker voor zwichten, en dat neem ik ze niet eens kwalijk. Sterker nog, ik geef gewoon eerlijk toe dat – als ik daartoe de kans krijg – ik graag een bekeerde moslim mee naar huis zou nemen om te knuffelen, urenlang samen ‘Kumbaya My Lord’ te zingen en daarna gezellig samen shoarma en mariakaakjes te eten. Bij Broodje Paap zijn we echt niet te beroerd om te participeren aan een multiculturele samenleving.

Rest alleen nog de vraag: maar zou Broodje Paap dan eigenlijk moeten winnen? Ik denk het wel! Hebben wij dan de kwalitatief beste website in dit lijstje? Nee. Is het omdat we zo spraakmakend katholiek zijn dat we in een jaar tijd zijn uitgegroeid tot een van de top tien christelijke websites van Nederland? Nee, dat ook niet. Er zijn eigenlijk maar twee eenvoudige redenen. De eerste reden is dat we vorig jaar al eens bij de top drie zaten en uiteindelijk met lege handen naar huis zijn gegaan. Het zou dus gewoon netjes en beschaafd zijn om dit jaar niet te flauw te doen en de prijs aan Broodje Paap te geven. Zo maar, omdat het kan.

De tweede reden is helaas een iets duistere reden. Het katholieke volk heeft in de afgelopen eeuwen al zo veel moeten lijden in het overwegend protestantse Nederland dat er spanningen en onrust zullen ontstaan als nu voor het tweede jaar hun geliefde Broodje Paap wordt overgeslagen. Zelf blijf ik hier kalm en rustig onder, maar voor vele papen zou het helaas de laatste druppel kunnen zijn. Er zou dan zo maar eens een omgekeerde beeldenstorm kunnen uitbreken. (Een omgekeerde beeldenstorm is een gebeurtenis waarbij katholieken massaal in protestantse kerken gaan inbreken om daar Mariabeeldjes neer te zetten.) Met andere woorden: een Webfish Award voor Broodje Paap zou goed zijn voor de goede vrede tussen de vrome katholieken en de ketters in dit land.

Tot slot: aangezien jullie beoordeling in de uiteindelijke beslissing meetelt als één jurystem, wil ik jullie allemaal oproepen om hier te stemmen op Broodje Paap!

Update: onze vrienden van ‘Vraag de priester’ doen dit jaar wel mee, maar in de categorie ‘Organisaties’. Stemmen kan hier.

, , , , , , , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


4 reacties op “Webfish Awards 2014”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *