Logo 1keer1

Katholieke Kerk organiseert 1keer1

Roadtrip naar een oud soort christendom

In navolging van het initiatief 7keer7, waarbij op 7 plaatsen 7 sprekers 7 minuten spreken voor 70 deelnemers over een nieuw soort christendom, heeft de katholieke Kerk het evenement 1keer1 georganiseerd. Dit evenement – dat op 1 januari 2015 zal plaatsvinden in Lichtenvoorde – zal geheel in het teken staan van de onderwerpen die de Kerk niet gaat veranderen. Een woordvoerder van het Vaticaan legt uit: “Het moest maar eens afgelopen zijn met het onnozele gezever over een nieuw soort christendom! We hebben al een heel mooi oud christendom en daar moeten we het maar mee doen.”

Het Vaticaan betaalde een marketingbureau € 32 mln. voor dit briljante logo.

De reacties onder katholieken zijn – op straffe van excommunicatie – onverdeeld positief. Herman Jansen uit Harreveld is in jubelstemming: “Ik heb mijn hele leven al uitgezien naar een heldere uiteenzetting over wat er allemaal niet gaat veranderen in de kerk. Ik hoop dat zaken als het verbod op homoseksuele relaties en het uitsluiten van de communie voor hertrouwden hoog op de agenda staan. Ik zie er zo naar uit. Sinds ik het nieuws heb gehoord, moet ik iedere vijf minuten van de zenuwen naar de wc.”

Kritiek op 1keer1 vanuit de politiek

Toch zijn er ook kritische geluiden te horen. De lokale afdeling van D66 probeert het evenement te verbieden. “Wij hebben ernstige vermoedens dat het onderwerp ‘abortus’ aan bod zal komen. Het aantal abortussen in onze regio is toch al schrikbarend laag, dus het moet niet veel gekker worden. Kijk nu eens naar Amsterdam, waar jaarlijks veel meer abortussen plaatsvinden dan in Lichtenvoorde. Men is daar waarschijnlijk veel vrijzinniger en democratischer, en we proberen daar nu juist een voorbeeld aan te nemen. Als de katholieke Kerk zich er opeens mee gaat bemoeien, dan wil straks niemand een abortus meer. Dan zijn we weer terug in de middeleeuwen toen de Kerk abortusartsen nog op de brandstapel gooide.”

De Partij voor de Dieren heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om opheldering omtrent het katholieke gebruik om op vrijdag vis te eten. “Vissen zijn ook dieren! Is het nog steeds gebruikelijk om op vrijdag alleen vis te eten? Zo ja, dan zien wij hier graag verandering in. De scheiding tussen Kerk en staat heeft nu wel lang genoeg geduurd. Daarom stellen wij voor om de Kerk te dwingen vrijdag tot ‘Vega-dag’ te bestempelen.”

Voorzichtig commentaar door katholieken

Ook uit katholieke hoek is er wat (voorzichtig) commentaar op het evenement 1keer1. Harm de Boer, die zichzelf omschrijft als ‘een vrijzinnige katholiek van het eerste uur’, is enigszins teleurgesteld. Hij had gehoopt dat de nieuwe paus juist veel ging veranderen in plaats van een evenement te organiseren waarin dingen hetzelfde blijven. “Ik ben een vrijzinnige katholiek van het eerste uur, en ben enigszins teleurgesteld. Ik had gehoopt dat de nieuwe paus juist veel ging veranderen in plaats van een evenement te organiseren waarin dingen hetzelfde blijven,” aldus een enigszins teleurgestelde Harm de Boer, die lokaal bekend staat als een vrijzinnige katholiek van het eerste uur, die had gehoopt dat de nieuwe paus veel ging veranderen in plaats van een evenement te organiseren waarin dingen hetzelfde blijven.

Pieter Zwaantjes, de plaatselijke traditionalist die zich hardop afvraagt of de stoel van Petrus sedert Vaticanum II überhaupt nog wel bezet is, heeft daar een andere mening over. “Hoewel de huidige paus technisch gezien nog geen doctrines heeft veranderd, doet hij dat niet-veranderen wel op een hele ketterse manier. Met zo’n vette glimlach. Bah! Ik vraag me trouwens hardop af of de stoel van Petrus sedert Vaticanum II überhaupt wel bezet is,” aldus de plaatselijke traditionalist, die een andere mening heeft dan de enigszins teleurgestelde Harm de Boer – een vrijzinnige katholiek van het eerste uur, die had gehoopt dat de nieuwe paus veel ging veranderen in plaats van een evenement te organiseren waarin dingen hetzelfde blijven – en zich trouwens hardop afvraagt of de stoel van Petrus sedert Vaticanum II überhaupt nog wel bezet is.

Eén keer één minuut

Bij het evenement 1keer1 is er 1 spreker op 1 plaats (Lichtenvoorde) die 1 minuut voor 100 man gaat uitleggen wat er zoal hetzelfde zal blijven aan het katholicisme. De minuut zal ongeveer een uur duren, waarna er gelegenheid is om wakker te worden. De inkom is gratis, zolang je maar een vrijwillige bijdrage voor de koffie neertelt.

, , , , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


13 reacties op “Katholieke Kerk organiseert 1keer1”

 • Geweldig!!!! Maar als er toch katholieken zijn die graag wat veranderd zien. Bij ons protestanten komen er nu wat plaatsen vrij dus….join the club 😉

  • Bedankt voor de tip, Bep. Ik weet dat je het goed bedoelde, hoewel ik even een spontane astma-aanval kreeg toen je de termen ‘protestanten’ en ‘join the club’ in één zin gebruikte. 😉

 • henkjan37 schreef:

  De didache geeft duidelijk aan dat de woensdag een vastendag is ware christenen, net als de vrijdag. Mensen die op dinsdag en donderdag vasten zijn daarentegen heidenen.

  Woensdag gehaktdag is dus duidelijk ketters.

 • Hansje Pansje-Kevertje schreef:

  De Partij voor de Dieren schijnt de Katholieke Kerk ook te beschuldigen van het invoeren van Woensdag Gehaktdag…

  • Merkwaardig. Op woensdag gebeuren er van allerlei dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Judas verraadde Jezus op een woensdag. Luther stuurde zijn 95 stellingen naar zijn vriend Johannes Lang op woensdag 11 november 1517. Het lijkt me dus logischer dat Woensdag Gehaktdag een protestantse uitvinding is.

 • Als we inderdaad teruggaan naar de Middeleeuwen, zoals de plaatselijke D666 beweert, dan hoop ik dat we weer een mooie Kruistocht kunnen houden tegen de abortusartsen. Ik vind dat een Kruistocht veel mooier is dan een brandstapel en een Kruistocht verbroedert de mensen die eraan deelnemen: zo gaan ze samen te wapen, samen plunderen ze, samen rukken ze op, zij aan zij (zo zullen Harm de Boer, die zichzelf omschrijft als ‘een vrijzinnige katholiek van het eerste uur’ is enigszins teleurgesteld, en had gehoopt dat de nieuwe paus juist veel ging veranderen in plaats van een evenement te organiseren waarin dingen hetzelfde blijven, en Pieter Zwaantjes, de plaatselijke traditionalist die zich hardop afvraagt of de stoel van Petrus sedert Vaticanum II überhaupt nog wel bezet is, misschien nog wel samen een redelijk gesprek hebben en zich verbroederen).
  Misschien kunnen we trouwens wel de hulp inroepen van de IS#S, ik heb laatst gehoord dat zij ervaringen hebben met heilige oorlogen en nogal mooie resultaten behaald hebben.

  • Een brandstapel kan ook verbroederen, je moet dat niet bagatelliseren. Het is een gezamenlijke buitenactiviteit en als iemand een zak marshmallows meeneemt, dan kun je het noodzakelijke met het aangename combineren. Maar inderdaad, een kruistocht schept doorgaans vriendschappen voor het leven en levert mooie anekdotes op.

  • Dat kruistochten verbroederen is een bekend gegeven. Ik ken zelfs iemand die tijdens een plundering zijn latere vrouw heeft ontmoet. Ze zijn inmiddels al 30 jaar gelukkig getrouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *