De rok van Marylin Monroe waait omhoog

‘Evangeliseer Nederland,’ zei de anglicaan

Een onverwachte brief

Onlangs vloog er op de redactie van Broodje Paap een postduif binnen met een brief voor de rubriek ‘Beste Paap.’ Aangezien katholieken altijd met de tijd meegaan en moderne vormen van communicatie gebruiken, was de eerste reactie van Manoury: “Het zal wel van een of andere protestant afkomstig zijn!” Ik knikte instemmend en las de afzender voor: “Het is van ene Jos Strengholt.”

“Nooit van gehoord,” zei Manoury en begon driftig door zijn rolodex te bladeren. (Hierbij een rectificatie op de vorige paragraaf: “Aangezien katholieken altijd soms met de tijd meegaan…”)

Ik besloot maar te googelen, en tot mijn schrik kwam ik er zo achter dat meneer Strengholt priester is in de Anglicaanse Kerk. Hij heeft zelfs een eigen website, waarop hij preken publiceert die de moeite van het lezen waard zijn.

Het dartboard op onze redactie

Nu houden wij van Broodje Paap helemaal niet van schismatici. We hebben zelfs een dartboard aan de muur hangen met een portret van Hendrik VIII erop. Toen ik dus aankondigde dat de brief afkomstig was van een anglicaans priester, zag ik dat Manoury erg bleekjes werd. Daarna strompelde hij met buikkramp naar het toilet. Toen hij (na 47 minuten) terugkwam keek hij me strak aan, slikte, en zij: “Geef hem in het kader van de oecumene maar een diplomatiek antwoord.”

“Je bedoelt dat ik glashard moet gaan liegen?” vroeg ik enigszins verbaasd.

“Jazeker,” zei Manoury, “sommigen zijn immers nog te redden. Denk maar aan John Henry Newman.” Hierna meldde hij zich ziek en is drie dagen niet meer op kantoor verschenen.

Dartboard van Hendrik VIII
Het dartboard op onze redactie is hier te koop.

De brief van de anglicaan

Bij deze presenteer ik u dus de brief van onze zeer gewaardeerde mede-christen. Hij heeft mij overigens persoonlijk benadrukt dat hij een paaps-vriendelijke anglicaan is die wel van een een ‘knipoog’ houdt. Dat is natuurlijk vragen om problemen.

“Dierbare papen

Dank u wel dat ik u een vraag mag stellen. Wat me al lang van het hart moest… Ik weet wel, ik ben van boven de rivieren dus toch immer een buitenstaander, maar waarom gaat het niet veel beter met jullie kerken! Jullie hebben de oudste papieren, de mooiste kerken, jullie hebben tenminste liturgie, jullie weten wat cultuur is. Jullie hebben de beste pausen bovendien. Man man, ik vond Benedictus XVI geweldig en gebruik zijn boeken vaak. En moet je kijken, wat een stoffige bende het in Nederland is. Is dit stoffige de werkelijkheid, of is het gewoon een kwestie van slecht imago? En ik beluister zoveel defaitisme. Kom op, wie zegt dat kerken per se tapijthallen of kroegen moeten worden?

Eh ik ben mijn vraag vergeten, maar het was zoiets als hierboven. O ja 🙂 wees niet defaitistisch en evangeliseer Nederland. Er is hoop!”

Het antwoord van Broodje Paap

Eerwaarde heer Strengholt,

Ik moet allereerst bekennen dat dit de eerste keer in mijn leven is dat ik de eer heb een brief te mogen ontvangen van een anglicaans priester. Zoals u ongetwijfeld weet, zul je een katholiek nooit een onvertogen woord horen spreken over een anglicaan (zolang je je vingers in je oren houdt en hardop zingt). Ik vond uw aanmoedigende brief dan ook een hartverwarmend bewijs dat christenen tegenwoordig niet schromen om af en toe over de kerkmuren heen te kijken en elkander vriendelijk de hand te schudden.

U wijst zeer nauwkeurig op het wat stoffige imago van de kerk en het defaitisme dat soms doorschijnt in de melancholie van een generatie katholieken die nog herinneringen hebben aan het ‘rijke Roomse leven’. Zij roepen dat vroeger alles beter was en dat nu de kerken jammerlijk leegstromen. En we kunnen inderdaad constateren dat er in de Nederlandse kerken sprake is van ‘enige’ vergrijzing. Ook het leegstromen van kerken is zo herkenbaar dat het liturgisch hoogtepunt van de Heilige Mis helaas soms niet langer de Eucharistie lijkt te zijn, maar het moment dat de bel gaat en er een horde op hol geslagen katholieken de kerk uit draaft. Waarschijnlijk illustreren zij zo op symbolische wijze deze leegloop.

Een frisse wind door de Kerk

Maar wij van Broodje Paap houden niet van defaitisme, tenzij het (terecht) door onze vijanden geuit wordt. Ik ben dus zeer verheugd dat u erop wijst dat wij de oudste papieren en de mooiste kerken hebben. En dat we liturgie hebben staat natuurlijk buiten kijf. (Hoewel op sommige plaatsen de liturgie na het Tweede Vaticaans Concilie is ingeruild voor een bingo-avond en een gezamenlijke barbecue, maar dat terzijde.) Ook ben ik blij te horen dat u de boeken van Benedictus XVI vaak gebruikt, aangezien wij op de redactie ook een grote voorliefde hebben voor zijn prachtige werken. Bij deze zal ik dus maar direct aankondigen dat ik goed nieuws voor u heb.

De rok van Marylin Monroe waait omhoog
Let op: er waait een frisse wind door de katholieke kerk.

U heeft namelijk helemaal gelijk, eerwaarde heer Strengholt, er is hoop! Sinds paus Franciscus de kerkdeuren wagenwijd heeft opengezet en een frisse wind door de kerk deed waaien, is er door deze frisse wind al menig katholieke rok omhoog gewaaid, waardoor sommigen dachten dat Omroep MAX was begonnen om The Seven Year Itch met Marilyn Monroe opnieuw te verfilmen. Hierdoor is er een nieuwe generatie katholieken opgestaan die heeft uitgeroepen: “Genoeg met de steunkousen en spataderen! Wij gaan de straat op om een jong publiek aan te spreken!” En zo is een nieuwe katholieke evangelisatie begonnen (in mijn absurde fantasie althans).

De nieuwe evangelisatie van Broodje Paap

Ook wij van Broodje Paap zijn vastberaden om Nederland en België opnieuw te kerstenen (lees: Nederland en Vlaanderen, want de overige Belgen doen vaak net alsof zij geen Nederlands verstaan) en tegelijkertijd de eenheid onder christenen te herstellen (lees: alle afvalligen weer katholiek te maken). Het onderwerp van onze eerste redactievergadering was derhalve hoe wij onze evangelisatie zouden gaan aanpakken. Uiteraard was de eerste gedachte: ‘met het zwaard’, aangezien we hier in het verleden best aardige resultaten mee hebben behaald. Tot onze spijt bleek al snel dat dit tegenwoordig geen geaccepteerde methode meer is en dat het niet strookt met de katholieke theologie. Deze heeft de vrije wil hoog in het vaandel staan. Dat was wel even stevig balen.

Maar het was Manoury die vervolgens het werkelijk briljante idee opperde: “We laten ze eerst lachen en vervolgens duwen we ze de dogmatiek door hun strot.” Sindsdien is Broodje Paap niet meer uit het veld te slaan. Nadat Manoury zijn artikel ‘Katholieken zoenen beter dan protestanten’ publiceerde, waren er ruim tienduizend protestanten die zich vrijwillig aanmeldden bij de katholieke Kerk. Helaas hebben we 95% van hen meteen weer de deur moeten wijzen, omdat zij een condoom in hun portemonnee bleken te hebben. In principe is iedereen welkom in de Kerk van Rome, maar wij zijn niet gediend van seksmaniakken.

Zoals u kunt merken, zit op deze website de stemming er meestal wel goed in, en bieden we een mix van satire en serieuze artikelen over (katholiek) christelijke onderwerpen. We hopen dat we met een open, vrolijke houding mensen ook kunnen interesseren om zich eens wat dieper in het katholieke geloof te verdiepen. Wij hebben namelijk allang het stof uit de kerk geblazen en wie verder kijkt ziet daar de glans van Rome verschijnen. Deze glans manifesteert zich in een rijke traditie, een levende devotie, en een prachtige liturgie waarin elk woord een diepe betekenis heeft, elk lied gezongen wordt om dichter tot God te komen, en elk moment van stilte een moment van bezinning is (‘…heb ik eigenlijk wel genoeg geld bij me voor de collecte?’).

Welkom in onze Kerk

Wij katholieken hebben een Kerk die de wereld de Bijbel heeft gegeven en (correct) heeft uitgelegd. En laten we ook niet vergeten dat we een kerk hebben die als een moeder is, de Bruid van Christus! Een Kerk die zichtbaar aanwezig is in de wereld. Daarbij bewijst zij telkens weer dat ‘kerk-zijn’ allereerst ‘mens-zijn’ is, en dat ‘mens-zijn’ bovenal ‘humaan zijn’ is. Jazeker, eerwaarde heer Strengholt, u kunt het stoffige imago van onze kerk snel weer vergeten, want wij zijn niet alleen vrolijke papen: wij zijn tevens trotse katholieken die een liefdesrelatie hebben met de Heilige Kerk die Onze Lieve Heer heeft gebouwd op Petrus, de rots. We hebben een kerk die de moeite van het bestuderen waard is, maar die steeds mooier, diepzinniger en groter wordt wanneer je haar van binnenuit bestudeert. Waar wacht u dus nog op? De koffie staat klaar, eerwaarde.

Hartelijke groeten en hatseflats,
Jaap

PS: vanwege uw paapse sympathieën ben ik zo vrij geweest u aan te melden voor het catechumenaat van de Rooms-Katholieke kerk. Met uw papieren zou dit een fluitje van een cent moeten zijn en ik hoop u dus spoedig te mogen groeten als katholieke broeder. Tevens heb ik de heer en mevrouw Marks opgegeven als uw toekomstige peter en meter, aangezien zij de enigen zijn die deze artikelen helemaal tot aan de PS lezen.

, , , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


11 reacties op “‘Evangeliseer Nederland,’ zei de anglicaan”

 • Hoewel katholiek woon ik in de UK, en dan is ’t onvermijdelijk dat je wel eens tegen een anglicaan aanloopt. Ik vind ze eigenlijk best aardig, al worden ze vaak bevangen door een acute aanval van ‘embarrassment’ wanneer je terloops gewag maakt van Henry VIII, dus dat moet je maar liever niet doen, dat ligt een beetje gevoelig, zal ik maar zeggen. Maar zo in ’t dagelijkse leven gaat ’t heel best samen. Hier in ’t dorp is zelfs een gemengde basisschool, en ‘gemengd’ betekent dan een school die wordt uitgebaat door katholieken en anglicanen samen. De paus zal ’t best leuk vinden dat die school de St Francis School heet – dat was al wel zo vóór paus Franciscus aantrad, maar ik verwacht toch eerdaags een pastoraal bezoek van de Heilige Vader, de anglicaanse kindertjes vlassen daar zelfs nog méér op dan de katholieke kindertjes, want aartsbisschop Justin Welby, hoewel een echte gentleman (Eton, Cambridge en zo, je kent dat), heeft toch niet het charisma van onze paus! Ik ben ook wel eens naar anglicaanse diensten geweest, met een vrouwelijke priester, en ik vond dat toch stichtender dan die keer dat in de katholieke kerk waarin ik gewoonlijk kerk een (mannelijke, dus) diaken optrad met een lange paardenstaart – of is wat ik nou zeg vloeken in de kerk van Broodje Paap? Enfin, dat wilde ik maar even kwijt. Leuke site, overigens!

  • Hoi Ad,

   Bedankt voor je reactie! Wij van Broodje Paap vinden anglicanen eigenlijk ook best aardig. Rare jongens misschien, dat dan weer wel, maar zelf zijn we ook niet echt normaal. Dus alle gekheid over Hendrik VII op een stokje! We zijn natuurlijk ontzettend blij wanneer we een reactie krijgen van Jos Strengholt, die met de nodige humor weet te verwoorden dat hij nog hoop heeft voor ons maffe katholieken!

   Voor die positieve opmerking over een vrouwelijke priester, ga je overigens wel een tijdje naar het vagevuur, maar dat terzijde.

   Hartelijke groet,
   Jaap

  • Dag Jaap,

   De redactie van Broodje Paap maakt blijkbaar lange dagen – chapeau voor zoveel plichtsbetrachting! Als ik in het vagevuur met zo’n vrouwelijke priester een interessante (bij voorbeeld theologische) discussie kan voeren, zou ’t daar best nog eens mee kunnen vallen. Ik had eigenlijk verwacht dat juist mijn gramstorigheid jegens paardenstaartdiakens mij op scherpe orenwasserij zijdens Broodje Paap zou komen staan, maar ik ben nog nieuw op deze site, dus ik moet nog wennen…

   Groet!
   Ad

 • Beste Jos,

  Mocht je je willen laten bekeren, dan zal ik met veel plezier je meter zijn. Tegenwoordig krijg ik helaas bijna nooit meer de kans om te ‘meteren’ (als in ‘moederen’) ik ben slechts één keer eerder voor de functie gevraagd. Mocht je liever vasthouden aan je eigen geloof, dan even goede vrienden natuurlijk 😉

  Mijn complimenten voor het goede werk in moeilijke omstandigheden, daar in Egypte, daarover Gods zegen gewenst!

  • Heel vriendelijk dat je me de Roomse zusterhand toereikt, weliswaar enigszins pejoratief door te suggereren dat een anglikaan een vertaling nodig heeft van meteren? Dat is net zoiets dat ik ervan uitga dat omdat u geen Anglikaan bent, u niet weet wat purgatory betekent. Voor het moment is de Tiber me nog te diep en te breed om de zwemtocht naar Rome te wagen.

  • Hahaha, Jos, dat was niet bedoeld als vertaling, ik bedoelde het meer als een verklaring/voorbeeld (ik verzin een nieuw werkwoord en geef daarbij een voorbeeld van een ander werkwoord dat erop lijkt).

   Maar goed, het water in de Tiber is ook nog wat frisjes, dus ik kan het me voorstellen hoor. Intussen blijven we in Christus verbonden. 🙂

  • Phew…. nu reageer je ineens heel serieus 🙂 op mijn minder serieuze commentaar 🙂 – ik begrijp je creatieve werkwoordgebruik heel goed!

  • Wellicht dat we af en toe de Tiber maar eens per boot moeten overvaren en bij elkaar op de koffie gaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *