Schrijvende vrouw

Vraag het een paap

Broodje Paap bestaat nog geen maand, maar nu al worden we overspoeld met positieve reacties: katholieken die tot hun vreugde hebben ontdekt dat de hel bestaat, gereformeerden die bekennen te hebben gegrinnikt om een artikel (om vervolgens in paniek te moeten constateren dat hun kerk geen biecht kent), en evangelicalen die vragen of ze ons een keertje mogen aanraken. Dus werd het hoog tijd voor een nieuwe rubriek. Vanaf heden kunt u ons een vraag stellen door in het menu onder ‘Over ons’ op ‘Stel een vraag‘ te klikken. Als uw inzending uit de vele miljoenen reacties wordt geselecteerd, zullen we deze proberen te beantwoorden in een artikel. Want als de paus mensen persoonlijk kan beantwoorden, dan kunnen wij dat natuurlijk ook.

Onze eerste lezersbrief

Bij deze doe ik u de eerste ontroerende brief van een lezeres toekomen.

Geachte heren Jaap en Manoury,

Allereerst hartelijk dank voor uw fenomenale bijdrage aan de re-integratie van (en stiekeme wereldoverheersching door) het Katholicisme in onze geseculariseerde samenleving. Een dappere poging!

Toch moet mij iets van het hart.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik mis op uw website een vrouwelijke ‘touch’. Een gemiste kans, denk ik, dit gebrek aan kloppend hart van het Katholieke huishouden, opvoeder van vele Katholieke belhameltjes en wasser van menig kerkelijk ongehoorzame oortjes (en onderbroeken).

Tot mijn grote vreugde merkte ik dan ook dat de reactie van uw Manoury op Wanda Wouters uit Woudrichem op haar aan u voorgelegde probleem (arme meid!) getuigde van een grote mate van invoelendheid en barmhartigheid – bij uitstek het soort reactie waarnaar wij vrouwen verlangen! Ik zou dan ook graag zien dat dit soort onderwerpen meer ruimte krijgen op uw site.

Ik stel mijzelf daarbij typisch Katholieke huisvrouwen-onderwerpen voor zoals de (geloofs)opvoeding van de vele kinderen (‘oorvijgen: een goede remedie tegen afvalligheid’), een Lieve-Lita-rubriek (‘Help! Mijn man kijkt liever naar een Maria-icoon dan naar mij!’), het huishouden (‘hoe dweil je tussen 12 zeurende kinderen door’), kantklossen (’26 nieuwe patronen’) en een kookrubriek (‘gestoofd konijn in abdijbier voor 14 personen’). Overigens houd ik mijzelf graag aanbevolen voor het leveren van bijdragen aan deze laatste rubriek – u kunt bij mij uitgaan van een jarenlange ervaring van koken met drank (op).

Uiteraard hoop ik dat u mijn suggesties ter harte neemt.

Met hartelijke groet,
M.B. te N.

Schrijvend meisje
Een brief naar een paap schrijven is een serieuze aangelegenheid.

Het antwoord van Broodje Paap

Beste M.B. te N.,

Ondanks dat u een vrouw bent, waarderen we uw poging om mee te denken enorm. U zult bij ons, orthodoxe katholieken, dan ook geen greintje seksisme aantreffen, aangezien wij hele vooruitstrevende orthodoxen zijn en vinden dat iedereen gelijkwaardig is aan de man, zelfs een vrouw. Als dat niet geëmancipeerd is, dan weten wij het ook niet meer. Het is niet voor niets dat onze geliefde paus Franciscus onlangs te kennen heeft gegeven dat het hoog tijd wordt voor een ‘theologie van de vrouw.’ Dat is een goed teken dat het Vaticaan eindelijk eens inziet hoe belangrijk vrouwen zijn in het katholieke leven. (En een teken dat er op het Vaticaan een stapel ongewassen ondergoed en een verbolgen wasvrouwtje is.)

En eerlijk gezegd missen ook Manoury en ik een vrouwelijke ‘touch’. Het dertig verdiepingen tellende hoofdkantoor van Broodje Paap is de hele maand nog niet gepoetst en het begint eerlijk gezegd eigenaardig te ruiken. Manoury verzint ook steeds vaker excuses om thuis te mogen werken. Zoals gezegd is iedereen gelijkwaardig bij ons op de redactie en doen wij niet aan seksisme, maar een vrouwelijke collega zou nu eenmaal meer zicht hebben op dat soort dingen. Dat is uiteindelijk hoe God het heeft verzonnen, want zoals iedere katholiek weet, staat dat … afijn, ergens in de Bijbel.

Wat betreft uw suggesties: zoals u kunt zien is de Lieve-Lita-rubriek in zekere vorm reeds geïmplementeerd. Ik wil hierbij wel het volgende opmerken. Als een vrouw de vraag ‘Help! Mijn man kijkt liever naar een Maria-icoon dan naar mij!’ stelt, dan is zij verplicht om een foto mee te sturen. We kunnen dan in ieder geval beoordelen of het überhaupt zinvol is om de vraag te beantwoorden.

Typisch vrouwelijke onderwerpen

Verder suggereert u nog artikelen met typisch vrouwelijke onderwerpen als kantklossen, koken, opvoeding en maandstondenperikelen. Persoonlijk zou ik niet denken dat er ook maar één katholiek te vinden is die een artikel wil lezen van iemand die net met haar hoofd uit de toiletpot komt om vervolgens, nog met haar rubberhandschoenen aan, een stukje te gaan typen voor een katholiek medium. Maar getuige de populariteit van de immer charmante Simcha Fisher, moet ik direct toegeven dat ik het bij het verkeerde eind heb.

Ik heb daarom de blogs van deze dame eens goed bestudeerd. Ik kwam tot de conclusie dat zij niet alleen dingen schrijft die vrouwen aanspreken, maar dit ook doet vanuit een uitgesproken katholiek oogpunt. Zodoende blijven alle katholieke vrouwen geboeid en lezen de mannen het stiekem. Zij vertrouwen op het biechtgeheim dat hun heimelijke liefde voor mevrouw Fisher nooit aan het licht zal komen. Ik vind dit een uitstekende combinatie.

Onze voorwaarden

U geeft aan dat u wel een bijdrage wilt leveren aan een kookrubriek. Een kookrubriek is op dit moment waarschijnlijk een te specialistische categorie binnen het brede oeuvre van Broodje Paap. Toch staan wij zeker open voor een vrouwelijk geluid op deze website en zouden daarbij graag uw ideeën willen horen. Als u ons eens wat voorbeelden van uw vrouwelijk-katholieke pennenkunsten kunt toesturen, dan zouden wij deze gaarne beoordelen. We hebben voor het plaatsen van artikelen op Broodje Paap wel een aantal strikte voorwaarden:

 • Het artikel moet ten minste twee van de volgende termen bevatten: ‘katholiek’, ‘paus’, ‘aflaten’, ‘reformatie’, ‘christen’, ‘Concilie van Trente’, ‘Maria’, ‘bier’, of ‘hatseflats’.
 • Als het over koken gaat, moet het artikel eindigen met de woorden: ‘… voeg nu 2 liter bier toe aan de inmiddels onherkenbare brij.’
 • Als het over andere huishoudelijke taken gaat, moet er in ieder geval een huisdier of kind vast komen te zitten in de afwasmachine.
 • Protestanten moeten met 2/3 van de artikelen instemmend kunnen knikken, terwijl zij in 1/3 van de artikelen hoogst beledigd moeten raken.
 • Het woord ‘predestinatieleer’ mag nooit, maar dan ook nooit, gebezigd worden in een artikel over huwelijksperikelen.
 • Hoewel geëmancipeerde onderwerpen zijn toegestaan, is fanatiek feminisme uit den boze. Van artikelen met titels als ‘Waarom je echtgenoot een opgeblazen rotzak is’ en ‘Twaalf technieken om een man te castreren’ gaan de meeste katholieken ernstig fronzen.
 • Last but not least: een vrouw dient altijd een hoofddeksel te dragen tijdens het schrijven van een artikel. Ook dit staat … ergens in een brief van Paulus.
Bier in een pan
Typisch katholiek recept.

Positieve commentaren

Ook is het van cruciaal belang dat onze vrouwelijke lezers onderaan dit artikel positieve commentaren leveren. Zij kunnen dan aangeven over wat voor onderwerpen zij graag zouden lezen. Graag vernemen wij namelijk dat ons publiek geëngageerd is en interesse heeft in de onderwerpen die wij aanbieden. Iets wat soms vrij lastig is in katholieke kringen. Daarom hebben we iets bedacht om je toch een kans te geven. Wij sturen per aangetekende post een zure haring en een tampon naar iedere vrouw die onder dit artikel een commentaar geeft. Ik verwacht dat dit veel warme reacties zal opleveren van vrouwen die geraakt zijn door het inlevingsvermogen van de mannelijke auteurs op Broodje Paap, en die uitkijken naar een beetje vrouwelijke finesse (lees: gezwets) op deze kwalitatieve katholieke website.

We hopen spoedig een aantal voorbeelden te mogen ontvangen je prachtige paapse huis-, tuin- en keukenschrijfsels zodat we deze op inhoud kunnen beoordelen. Steekpenningen zijn ook welkom.

Met hartelijke groet,
Jaap

, , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


6 reacties op “Vraag het een paap”

 • Beste Maike en Jaap,

  Het probleem dat Simcha aankaart, is in Nederland met name bekend in protestante kringen (gereformeerd, reformatorisch? Ik houd me te weinig bezig met de exacte verschillen; de algemene benaming ‘ketters’ is daarom een geweldige uitkomst). Toch heb ik ook katholieke vriendinnen die uit principe alleen rokken dragen en zelf ben ik wel gewoon op zondag in rok naar de kerk te gaan.
  Dat de SIKKIG* een Pants Pass zou uitgeven lijkt me trouwens wel heel dubieus; zou een SIKKIG* niet juist het rokkengeloof willen promoten?

  Ik heb trouwens ook een paar keer geprobeerd met mantilla naar de kerk te gaan. Gebaseerd op een heel scala redenen waar ik nu verder over uit zal wijden. Daarop werd ik niet alleen aangekeken, maar ook aangesproken. Omdat ik verder geen aanstoot wilde geven – en laten we wel wezen, als je met drie jonge kinderen naar de kerk gaat, is dat schijnbaar al aanstootgevend genoeg (daar zouden we nog best iets van die ketters kunnen leren) – ben ik daar al snel weer mee gestopt.

  Aangaande het dragen van zakken over je hoofd. Wat een goede oplossing! http://www.ncregister.com/blog/simcha-fisher/why-im-wearing-this

  Ik ga mij nog even van mijn huishoudelijke taken kwijten, nu ik niet tussen 12 zeurende kinderen door hoef te dweilen.

  Hartelijke groet,
  Petra

  * Stiekem In Katholieke Kerk Infiltrerende Gereformeerden

 • Beste Manoury en Jaap,

  Met vreugde verneem ik jullie geweldige voornemen.
  Graag zou ik meer lezen over jullie ideeën over zoiets als de Pants Pass (voor het gemak maar even een link: http://www.patheos.com/blogs/simchafisher/2010/09/15/pants-pass/ ). Helaas heb ik mijn man nog niet zover gekregen dat ik er ook daadwerkelijk één heb. Of mannen in mijn omgeving die me er naar zouden kunnen vragen, maar het hele idee is gewoon te geweldig.
  Ik zou uitgebreider reageren, maar daar heb ik (ondanks de geweldige afwasmachine waar ik best wat vagevuurtijd voor over heb) gewoon geen tijd voor. Één van mijn zonen heeft namelijk zijn hand vastgeklemt in de lift van de parkeergarage.

  Met hartelijke groet,

  Petra Balkema

  • Hoi Petra, Jaap, Manoury

   Er gaat een wereld voor me open! Ik denk dat ik minder ontmoetingen heb met orthodoxe katholieken dan ik dacht (of met minder orthodoxe katholieken dan ik dacht), aangezien ik in deze kringen nog geen man ben tegengekomen die serieus van mij vroeg om alleen nog rokken/jurken te dragen…. In ieder geval niet hardop en rechtstreeks.

   Heb ik iets gemist, een memo of nieuwsbrief van de FOKKERS* of een bijeenkomst van de VOKVVDLL** waarin dit besproken is?

   Of is het probleem dat Simcha aankaart een typisch Amerikaans probleem en is dat ‘vrijheid, blijheid, trek maar een broek aan als je dat wilt’-katholicisme dan typisch Nederlands?

   In verwarring achterblijvend……

   Maike

   * Flatulente Orthodox Katholieke Kerels En Roomse Sjacheraars.

   *** Verenigde Orthodox Katholieke Vrouwen Van De Lage Landen

  • Beste Petra, Maike,

   Ik heb het betreffende artikel ook met veel verbazing gelezen. Dit klinkt niet als een typische actie van orthodoxe katholieken. Wij zijn juist blij als vrouwen een broek dragen, want in deze sterk geseculariseerde maatschappij kan ik niet eens meer fatsoenlijk met de trein naar mijn werk gaan zonder constant tegen mijn wil in naar kortgerokte dames met ontblote, welgevormde, smakelijk ogende, aantrekkelijke benen te moeten kijken. Dit is natuurlijk een hel voor een katholiek die hard probeert niet te zondigen. Tegenwoordig doe ik ook altijd een zak over mijn hoofd als ik het huis uit ga.

   Ik vermoed dus dat de Pants Pass niet van VOKVVDLL* of FOKKERS** afkomt. Dit ruikt als een typisch initiatief van die vuile ratten van SIKKIG***.

   Met vriendelijke groet,
   Jaap

   * Verenigde Orthodox Katholieke Vrouwen Van De Lage Landen
   ** Flatulente Orthodox Katholieke Kerels En Roomse Sjacheraars.
   *** Stiekem In Katholieke Kerk Infiltrerende Gereformeerden

 • Graag zou ik anoniem willen reageren, hetgeen natuurlijk allang niet meer kan, want niet alleen WordPress en Facebook weten al van alles over mij, ook LinkedIn en de NSA ‘weten waar mijn huis woont’….. Desalniettemin wens ik liever geen zure haring en tampon in de post aan te treffen, maar dank u voor het aanbod.

  Wat betreft de voorwaarden die gesteld worden aan een eventueel ingezonden blog: kinderen zijn er in orthodox katholieke kringen meestal wel voldoende, maar wordt een afwasmachine niet beschouwd als een vorm van ketterij? Is een leuke anekdote over eentje die in de kolenkelder gevallen is en klem komen te zitten tussen het zwarte goud misschien ook goed?

  Daarnaast moet me van het hart dat u met de eerste 2 voorwaarden voor mij wel héél makkelijk maakt; in ieder recept dat ik maak, komen de woorden hatseflats en bier al voor, dus een goed recept voldoet in ieder geval al aan 2 van de gestelde eisen.

  Verder hulde aan uw voornemen om een vrouwelijke inbreng eventueel (mits er wordt voldaan aan gestelde voorwaarden natuurlijk) te honoreren, dat geeft ons VOKVVDLL* weer moed.

  Met vriendelijke groet en hatseflats,

  Maike Marks

  NB, op de foto sta ik zonder hoofddeksel, maar voor het schrijven van deze reactie heb ik even snel een mantilla omgehangen, ik hoop dat dat voldoet?

  * Verenigde Orthodox Katholieke Vrouwen Van De Lage Landen

  • Beste Maike,

   Anekdotes over kinderen en/of huisdieren die in de kolenkelder vallen zijn niet alleen hilarisch, ze zijn nog theologisch en opvoedkundig verantwoord ook. Hoewel afwasmachines strikt genomen geen ketterij zijn, zijn ze inderdaad wel zondig. Maar je hoeft er maar een week voor in het vagevuur, dus als je dat dan weer vergelijkt met de bergen afwas die je bespaart … afijn, ik wil natuurlijk niemand aanzetten tot zonde, maar ik neem aan dat je zelf ook de afweging wel kunt maken. Bovendien moeten katholieken wat minder geobsedeerd zijn door afwasmachines, want anders komen talloze huisvrouwen de kerk niet meer in.

   Toen ik onlangs op Facebook de profielfoto van meneer Marks zag, viel het me op hoe gelukzalig hij keek en ik vroeg me al die tijd al af waarom. Maar nu ik lees dat in al je recepten de woorden ‘bier’ en ‘hatseflats’ voorkomen, wordt me een hoop duidelijk.

   Uiteraard was het me al direct opgevallen dat je een hoofddeksel hebt gedragen tijdens het schrijven van je reactie, want anders had je nooit zo’n prachtig epistel kunnen produceren zonder enige vorm van ketterij. Je doet de goede naam van de VOKVVDLL eer aan, en dat horen wij FOKKERS* graag.

   Hartelijke groet en hatseflats,

   Jaap

   PS: aangezien je de zure haring en de tampon niet wilde, hebben wij deze gedoneerd aan een zwerver. De haring heeft hij inmiddels opgegeten en de tampon heeft hij op zeer creatieve wijze om weten te bouwen tot een slaapzak voor zijn cavia. Waarom een zwerver een cavia heeft, is ons ook niet helemaal duidelijk.

   * Flatulente Orthodox Katholieke Kerels En Roomse Sjacheraars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *