Bernard Fellay

Dolle pret bij FSSPX

Nieuw spel bij SSPX: de vloer is Vaticanum II
Bernard Fellay speelt het dolkomisch spelletje ‘De vloer is Vaticanum II’

De vloer is lava

Vijf seconden heb je de tijd om met je voeten van de grond te gaan als iemand ‘The Floor is Lava’ roept. Haal je dat niet, dan heb je de challenge verloren. Het is een enorm populair tafereel op social media, en zorgt voor grappige filmpjes.

Over FSSPX

De Priesterbroederschap St. Pius X (Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X, SSPX of FSSPX) is een vereniging van traditionele katholieke priesters en bisschoppen die in gemeenschap leven. De canonieke status van de Priesterbroederschap is deze van een congregatie van pauselijk recht in hoger beroep bij de Heilige Stoel.

De broederschap werd op 1 november 1970 opgericht in de katholieke Kerk (namelijk in het verdwenen bisdom Fribourg in Zwitserland) als reactie op de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie die zij afwijst. Zo verzet de broederschap zich tegen de constitutie over de liturgie Sacrosanctum Concilium, de constitutie Gaudium et Spes (over de Kerk en de wereld), de constitutie Dignitatis Humanae (over de godsdienstvrijheid) en de verklaring over de verhouding tot de niet-Christelijke religies Nostra Ætate.

Over Vaticanum II

Het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie, ook wel bekend als Vaticanum II, werd van 11 oktober 1962 tot 8 december 1965 gehouden, en is bekend geworden als de kerkvergadering van het ‘aggiornamento’: het ‘bij de tijd brengen’ (=moderniseren) van de Katholieke Kerk.

, , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


3 reacties op “Dolle pret bij FSSPX”

  • Wel een boel mooie woorden gebruik je maar ik begrijp er weinig van. De vloer is lava, die ken ik wel. Ik heb mijn man om uitleg gevraagd, maar die riep verontwaardigd: je denkt toch niet dat ik weet wat er besloten is in Vaticanum II? Neehee, zei ik, maar het zijn allemaal zulke mooie woorden! Sacerdotalis, geweldig. Maar lava vervangen door Vaticanum II, die snap ik nog even niet. De va van Vaticanum?

    • Robert Frans schreef:

      Als iemand “the floor is Vaticanum II” roept, dan wordt je geacht binnen vijf seconden ad oriëntem te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *