Jezus in doek van de heilige Veronica

Kerk in Actie start niet-beledigende campagne

Kerk in Actie is een nieuwe reclamecampagne gestart, waar niemand aanstoot aan kan nemen. Deze beslissing volgt op een storm van kritiek naar aanleiding van hun vorige reclamefilmpje, waarin een afbeelding van Christus in stukken werd gescheurd.

Laat u reinigen door de Heer

“We wilden het deze keer op safe spelen,” legt een woordvoerder van Kerk in Actie uit. “Aangezien we vroeger zelf ook christenen waren, begrijpen we dat het verscheuren van Christus voor veel mensen pijnlijk is. Daarom zijn we maar een niet-beledigende campagne gestart met als titel: ‘Laat u reinigen door de Heer.'”

Op het reclamefilmpje bij de nieuwe campagne is een priester te zien, die rood aangelopen zit te persen op een wc-pot. Na een luide ‘ploemp’ staat de priester opgelucht op. Vervolgens veegt hij (glimlachend) zijn achterwerk af met velletjes toiletpapier waarop de Lijkwade van Turijn is afgebeeld.

Theologische diepgang

Volgens ds. René de Reuver is het filmpje speciaal gemaakt om zo oncontroversieel mogelijk te zijn. “Christenen van alle denominaties zijn het erover eens dat het goed is om je te laten reinigen door Jezus. Hij liet zich zelfs vernederen voor ons. Theologisch klopt dat allemaal. Geloof me maar op mijn woord, want ik ben de scriba van de grootste voormalig-christelijke Kerk in Nederland. Persoonlijk vind ik het trouwens heerlijk om mijn bevuilde sterretje schoon te schrobben met het gelaat van onze Redder en Verlosser. Door dit dubbel gelaagde wc-papier is Jezus Christus nog nooit zo zacht geweest. Ik zie dus niet in hoe iemand hier boos over kan worden.”

De woordvoerder van Kerk in Actie ziet er ook een diepere boodschap in. “Jezus wordt vaak ten onrechte afgebeeld als een blanke man. Met behulp van dit wc-papier kan je hem een mooi bruin kleurtje geven. Het doet me deugd dat we eindelijk iets hebben bedacht waarbij niemand excuses gaat eisen, want daar beginnen we niet aan.”

Het toiletpapier is overigens ook te koop via de website van Kerk in Actie. De opbrengst gaat geheel naar de aanschaf van sloophamers voor één van haar projecten in Aleppo.

Kerk in Actie: wc-papier met de Lijkwade van Turijn
Typisch niet-blasfemisch toiletpapier.
, , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


6 reacties op “Kerk in Actie start niet-beledigende campagne”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *