Bossche bol wordt nieuwe bisschop Den Bosch

Brekend nieuws uit bisdom Den Bosch: bijna vijf maanden na het aangekondigde vertrek van Mgr. Hurkmans, is nu eindelijk een nieuwe bisschop bekend. Het Vaticaan heeft vanochtend aangekondigd dat een Bossche bol de nieuwe bisschop van Den Bosch wordt. Gisteren speculeerden Frank Bosman, Peter Nissen en Gerard Rooijakkers nog druk in het Brabants Dagblad over de opvolging van Hurkmans. Hoewel Bosman terecht aangaf dat de Vaticaanse molens langzaam draaien, lijkt nu aan het wikken en wegen een eind te zijn gekomen door de benoeming van Mgr. Bol.

De redactie van Broodje Paap is erg verheugd door dit nieuws, aangezien Mgr. Bol als wapenspreuk “Non possum credere me totum edisse” heeft gekozen. Dat is ook het motto van deze website. De reacties op de benoeming zijn echter niet onverdeeld positief.

Hulpbisschop Mgr. Rob Mutsaerts zegt erg verrast te zijn door de keuze van Rome. “Ik kan er eerlijk gezegd geen chocola van maken,” aldus Mutsaerts. “Er waren namelijk nog twee hele serieuze kandidaten: een portret van paus Johannes Paulus II en de geest van het Tweede Vaticaans Concilie. Ik had met beiden graag samengewerkt. Het is niet dat ik iets tegen Mgr. Bol heb, maar uit eerdere contacten heb ik gemerkt dat ik nogal snel de buik van hem vol heb.”

De belangrijkste kandidaten voor de opvolging van Mgr. Hurkmans. v.l.n.r. een portret van Johannes Paulus II, een Bossche bol, en de geest van het Tweede Vaticaans Concilie.

De Bossche oud-hoogleraar Gerard Rooijakkers is zo verontwaardigd over de benoeming van Mgr. Bol dat hij uit protest een dood varken aan een boom in zijn achtertuin heeft gehangen. “Dat varken heeft niets te maken met Boschlims … heu, Bossche bollen. Het is gewoon iets dat alle Brabanders doen als ze ergens boos over zijn.”

Ook Peter Nissen schuift zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Ze hadden beter de geest van het Tweede Vaticaans Concilie kunnen kiezen. Mijn God houdt niet van Bossche bollen!” Cultuurtheoloog Frank Bosman is echter positiever over de nieuwe bisschop en minder dogmatisch over de Almachtige Vader. “God houdt wel van een gebakje. Mgr. Bol is typisch Brabants van buiten en heerlijk Rooms van binnen.”

, , , , , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


5 reacties op “Bossche bol wordt nieuwe bisschop Den Bosch”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *