Paus schrijft niet-gelekt document

Paus Franciscus heeft vorige maand een document geschreven dat nog steeds niet is uitgelekt. Verschillende media repten met geen woord over het betreffende document, dat de Heilige Vader met drie rollen duct tape onder zijn bed in Casa Santa Marta heeft geplakt en waarop hij een post-it met de woorden ‘niet lekken a.u.b.’ heeft bevestigd.

Het niet-gelekte document heeft iedereen totaal verrast. Zelfs de Italiaanse journalist Eugenio Scalfari had dit niet zien aankomen: “Ik sprak hem vorige week nog aan de telefoon en toen had hij het er wel over dat hij binnenkort het koekjesmonster heilig gaat verklaren – of woorden van gelijke strekking – maar over een niet-gelekt document heeft hij niet gesproken. Wist je trouwens al dat Jezus in de hemel pyjamaparty’s houdt voor atheïsten? Meneer de pontifex heeft het me zelf verteld.”

Hoewel niemand weet wat er in het document staat, zorgt het voor veel ophef. Een vereniging van ultraconservatieve katholieken heeft een open brief geschreven aan de paus, waarin ze hem stevig bekritiseren: “Wat we reeds gedurende uw gehele pontificaat vreesden, is nu dan toch uitgekomen: u heeft gebroken met de Traditie. Pauselijke documenten horen nu eenmaal uit te lekken. Bovendien staat er helemaal niets in de kerkelijke leer over duct tape, dus waarom verandert u dit plotseling?”

Veel hervormingsgezinde gelovigen juichen het juist toe dat de paus misschien wel een document heeft geschreven waarin hij de kerk gaat hervormen. Een woordvoerder van een vereniging voor kritische katholieken reageert opgelaten: “Eindelijk een niet-uitgelekt document waaruit ongetwijfeld zal blijken dat priesters voortaan mogen trouwen met wie ze maar willen en hosties mogen uitdelen aan transseksuele, dyslectische boeddhisten. Hoera!”

Volgens de Amerikaanse apologeet Jimmy Akin is het document echter helemaal niet zo schokkend. Hij heeft er een artikel over geschreven en heeft de redactie van Broodje Paap toestemming gegeven om het te vertalen en hieronder te publiceren.

Vijf dingen die je moet weten over het niet-gelekte document

Jimmy Akin weet gelukkig altijd raad.
Jimmy Akin weet gelukkig altijd raad.

1. Heeft de paus een document geschreven dat niet is uitgelekt?

Ja.

2. Wat staat er in dat document?

Ik weet het niet.

3. Heeft de paus de leer van de kerk veranderd?

Nee.

4. Wat is het belang van dit document?

Geen flauw idee.

5. Wat kan ik tegen mijn protestantse buurman zeggen wanneer hij over dit document gaat zeuren?

Niets.

, , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


7 reacties op “Paus schrijft niet-gelekt document”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *