Katholieke tv-zender zorgt voor spanningen

De katholieke Kerk in Eindhoven en omstreken start volgende maand een nieuwe tv-zender: Biecht TV. De zender zal vierentwintig uur per dag live uitzenden vanuit het biechthokje.

De tv-zender, die adverteert met de slogan ‘Geen dag zonder zonde’, belooft de kijker dat ze mogen meegenieten van alle smeuïge details. Van egoïsme tot overspel, alles zal aan bod komen. Om het programma een interactief karakter te geven, kunnen de kijkers thuis stemmen of de penitent absolutie krijgt of niet. Zij doen dit door een SMS te sturen met het woord ‘hemel’ of ‘hel’.

Fons de Boer uit Udenhout, die met enige regelmaat moet biechten dat hij heeft geprobeerd de kat van zijn buurman te vermoorden, vindt het allemaal best spannend. “Van meneer pastoor krijg ik altijd absolutie, maar ik ben bang dat Fred Jansen van hiernaast al zijn vrienden oproept om iedere keer ‘hel’ te sms’en als ik ga biechten. Hij is nogal gehecht aan die stomme kat van hem. Ik hoop maar dat het publiek ook inziet dat ik verder een hele aardige vent ben die in zijn vrije tijd ook gewoon voetbalt en graag aan zijn auto sleutelt.”

“En die daarbij de kat van de buren in een plastic zak aan zijn uitlaat bindt,” valt mevrouw De Boer hem in de rede. “En die daarbij de kat van de buren in een plastic zak aan zijn uitlaat bindt,” mompelt meneer De Boer binnensmonds, terwijl hij naar zijn voeten staart en zijn wangen rood worden.

Een buurtbewoner, die liever anoniem blijft, ziet het plan ook niet echt zitten. “De hele wereld hoeft toch niet te weten dat ik soms zondige fantasieën heb wanneer ik het welgevormde achterwerk van mijn buurvrouw bekijk. Ik weet ook wel dat ik de vrouw van mijn naaste niet mag begeren, maar die rotzak heeft al twintig keer geprobeerd mijn volbloed Perzische Langhaar te verstikken. Het is maar goed dat hij nog steeds niet doorheeft dat er geen benzine in zijn auto zit.”

Een woordvoerder van de kerk snapt de ophef niet helemaal. “We verzekeren de privacy van onze parochianen door een zwart balkje voor de ogen van de boeteling te doen wanneer hij of zij op tv verschijnt. Ook de namen die in beeld komen worden afgekort, zodat bijvoorbeeld ‘Fons de B.’ en ‘Fred J.’ zullen uitgroeien tot graag geziene, doch anonieme, tv-sterren. Het is allemaal slechts onschuldig vermaak: ‘Fons leeft geen dag zonder zonde, maar door uw stem mag hij naar de volgende ronde!’ Ba-dum-tss, hahaha,” lacht de woordvoerder.

Wanneer er niemand in het biechthokje zit, zal Biecht TV beelden uitzenden van de verborgen camera’s die de kerk onlangs in de toiletten heeft geïnstalleerd.

Biecht TV garandeert de privacy van de biechtelingen.
Biecht TV garandeert de privacy van de biechtelingen.
, , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


2 reacties op “Katholieke tv-zender zorgt voor spanningen”

 • Robert Frans schreef:

  Het schijnt, zo hoorde ik uit betrouwbare bronnen, dat ze ook de penitenties willen uitzenden en de priester daarvoor speciaal is geïnstrueerd.
  Naar katholiek gebruik wilde men de speciaal daarvoor bedachte penitenties geheim houden, maar naar katholiek gebruik zijn er een aantal al uitgelekt:

  Een stormbaan van het leger op de knieën volbrengen;
  Binnen een dag honderdvijftig rozen uitdelen aan vrouwen die Maria heten;
  Een discussie aangaan met en winnen van een jezuïet;
  Een steniging door zondeloze mensen ondergaan;
  De butler zoeken en verbranden die deze penitenties gelekt heeft;
  Vijf minuten in een glazen hok met veertig muggen staan.

  Tegen de laatste penitentie maakte echter de duivel bezwaar; hij was van mening dat er ook grenzen zijn aan hels vermaak.
  Nu weet ik niet of dit echt waar is, maar ik laat het jullie voor de zekerheid toch maar even weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *