Het lijden van Agatha

De feestdag van Sint Agatha wordt op sommige plaatsen gevierd met broodjes of gebakjes in de vorm van borsten. Je kunt veel zeggen over katholieken, maar niet dat ze niet creatief zijn.
De feestdag van Sint Agatha wordt op sommige plaatsen gevierd met broodjes of gebakjes in de vorm van borsten. Je kunt veel zeggen over katholieken, maar niet dat ze niet creatief zijn.
,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


9 reacties op “Het lijden van Agatha”

  • Er valt trouwens nog wel meer te zeggen over Origenes, maar welbeschouwd gaat het over St. Agatha. Ze leefden in dezelfde tijd. Goede opmerkingen van Rianne Verhoeven en Fa. Het oudst bewoonde klooster in Nederland (1371) staat in St. Agatha bij Cuijk. Zegt Wikipedia, maar dat is niet katholiek dus weet ik niet of het waar is.

  • Is dat zo? De betreffende bisschop van Alexandrië wiens naam me maar niet te binnen wil schieten gebruikte het als argument om zich te verzetten tegen zijn priesterwijding. Voorts beschouwt Eusebius van Caesarea, een groot bewonderaar van Origenes, het als een daad van jeugdige onbezonnenheid. Hij doet geen poging het te ontkennen.

  • Origenes heeft het in de aardse noch in de hemelse hiërarchie ver gebracht omdat de bisschop van Alexandrië pisjaloers op ‘m was. Had zeker heiligverklaard moeten worden, maar ik begin nu inderdaad beter te begrijpen dat die castratie daar een belemmering voor was. 🙂

  • Gemakkelijk ermee te spotten maar het moet vreselijk geweest zijn, die foltering.
    Ooit heb ik Agatha ‘bezocht’ op Sicilië. Bovenop de Etna wordt ze nog vurig vereerd. Er is een winkeltje met allerlei souvenirs. Ze zou de uitbarsting van deze vulkaan hebben tegengehouden, toen het stadje door zijn grommen bedreigd werd. Neen grappen we niet met de voorspraak van onze heiligen. Haar Etna hangt op mijn koelkast, kwestie van hem – de berg dus – ook op die manier in bedwang te houden!…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *