‘De paus bestaat niet’

De rooms katholieke priester Edward van der Zotten denkt dat de paus niet bestaat. Die opvatting leidt tot ophef in de katholieke Kerk. Van der Zotten (62) begrijpt niet waar iedereen zich zo druk om maakt. “Je doet toch ook niet alsof Kabouter Plop en Mgr. Punt echte personen zijn.”

Typisch mythische figuren
Typisch mythische figuren

Pastoor Van der Zotten zit in zijn studeerkamer. Boven op de boekenkast staat een beeldje van paus Franciscus, die door middel van zonne-energie de hele dag met zijn plastic handje zwaait, totdat je hem zo beu bent dat je hem uit het raam gooit.

“De paus bestaat niet,” zegt Van der Zotten. “Alle elementen uit het verhaal komen uit het Nieuwe Testament. Daar komt de oermythe vandaan van een zekere Petrus die aan het hoofd komt te staan van de Kerk van Jezus Christus. De paus is een eigentijdse afspiegeling van dit Petrus-archetype. Maar buiten boeken, krantenartikelen en foto’s zijn er geen aanwijzingen dat hij echt bestaat.”

Van der Zotten vindt niet dat zijn theorie een probleem is voor zijn werk als priester. “Natuurlijk ga je aanvankelijk twijfelen aan je roeping wanneer je ontdekt dat de paus een mythe is. Maar voor een mythe zegt hij best aardige dingen, hoor. Waar het om draait is dat iedereen in zijn innerlijke paus gelooft.”

Zijn ideeën zijn het resultaat van een zoektocht die begon toen hij zeven jaar geleden een protestants pamflet, een fles wodka en een grote hoeveelheid marihuana in een vuilcontainer vond. Uiteindelijk schreef Edward van der Zotten zijn inzicht op in een boek. ‘De ongemakkelijke waarheid van het pausdom’, heet het. Ondertitel: ‘Vertrouw me maar, ik hep gestudeert’.

De priester publiceerde het boek vorig jaar al, maar omdat de gemiddelde katholiek een beetje traag van begrip is, ontstond daar nu pas hommeles over. Veel katholieken eisen dat Van der Zotten uit zijn ambt wordt ontzet, maar dat ligt volgens deskundigen niet zo eenvoudig. De katholieke leer verbiedt het namelijk niet om het bestaan van de paus te ontkennen, zolang je maar niet beweert dat hij feilbaar is.

, , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


3 reacties op “‘De paus bestaat niet’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *