Eijk sluit deal met Microsoft

Nadat Microsoft gisteren Windows Holographic aankondigde, heeft kardinaal Eijk meteen een bestelling geplaatst van vijftig HoloLens headsets. Dragers van een dergelijke headset zien levensechte holografische objecten met behulp van geavanceerde software. De kardinaal heeft hiermee naar eigen zeggen het probleem van de leegloop van kerken in zijn bisdom opgelost.

“Met zo’n bril van Microsoft hoeven mijn priesters nooit meer naar een lege kerk te kijken als ze de Mis opdragen,” laat hij weten op de website van het aartsbisdom. “Een tijdje geleden had ik al eens in een brief het realistische probleem geschetst dat de steeds kleiner wordende geloofsgemeenschappen zullen moeten fuseren en er kerkgebouwen gesloten moeten worden. Ik had nog zo gezegd om hier geen zondebokken voor aan te wijzen, maar prompt wezen alle vingers mijn kant op en had ik het weer gedaan. ‘Bla bla bla, Eijk wil een heilige restkerk,’ en meer van dat gezaag. Ik werd er helemaal dol van, dus toen ik de nieuwe uitvinding van Microsoft zag, wist ik meteen wat me te doen stond. Ik ga de kerken weer vullen, maar dan met hologramparochianen.”

In werkelijkheid zitten er drie mensen in deze kerk, maar met Windows Holographic merk je daar niets meer van.
In werkelijkheid zitten er drie mensen in deze kerk, maar met Windows Holographic merk je daar niets meer van.

De vijftig HoloLens headsets zullen als experiment door priesters worden gebruikt. Als het aanslaat zullen er per kerk een stuk of tien headsets extra worden aangeschaft zodat de parochianen zich ook niet meer zo alleen voelen. “Op termijn kunnen we steeds meer echte parochianen vervangen door hologrammen, waardoor we een gedeelte van de headsets weer kunnen verpatsen op Marktplaats,” verwacht de aartsbisschop, die hoopt om hiermee ‘van al het gezeur af te zijn.’

Critici speculeren echter dat Mgr. Eijk de headsets waarschijnlijk ook voor eigen doeleinden zal gebruiken. Op vergaderingen waar gestemd wordt, heeft hij weleens moeite om een meerderheid te krijgen. Met de nieuwe technologie van Microsoft zullen deze vergaderingen voortaan wellicht bevolkt worden door virtuele sympathisanten van de kardinaal. Mgr. Eijk ontkent dit echter stellig: “Het idee was niet eens bij me opgekomen. Oké, misschien dat ik zo’n ding eens opzet op mijn verjaardagspartijtje. So what?”

, , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


4 reacties op “Eijk sluit deal met Microsoft”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *