Dominees: “Wij zijn niet katholiek”

Er is hevige onrust in christelijk Nederland nu dominees zich steeds katholieker beginnen te gedragen. Het begon allemaal vrij onschuldig: een voorzichtige interesse in heiligen, het aansteken van kaarsjes bij gebedsmomenten en een groeiende waardering voor de huidige paus. Maar sinds dominees onlangs ook begonnen met het dragen van priesterboordjes is er een ware paapse epidemie uitgebroken. Critici menen dat protestanten bezig zijn het katholieke wiel per ongeluk opnieuw uit te vinden, terwijl sceptici juist beweren dat de dominees heel bewust roomse gebruiken aan het pikken zijn.

Predikant Martin van Eikelwijk ontkent echter stellig dat er sprake is van katholieke invloeden binnen de PKN: “Haha, het idee alleen al zeg! Absurd gewoon! Mijn nieuwe mijter valt bijna van mijn hoofd van het lachen. Vind je hem mooi trouwens? Hij is groen, maar ik heb ook nog een witte besteld voor kerst.”

De redactie van Brood Paap sprak met ds. Van Eikelwijk nadat hij afgelopen maandag met een aantal van zijn collega’s in een processie naar de domineesdag was gegaan. We vroegen hem of mensen anders op hem reageren nu hij een boordje draagt.

“Nou en of. Ik heb gemerkt dat mensen veel openhartiger zijn. Men heeft plots de neiging om mij allerlei zonden te vertellen waar men zich schuldig over voelt. Blijkbaar heeft dat boordje toch een soort van voorbeeldfunctie. Hoe het ook zij, het heeft me aan het denken gezet. In de Bijbel zegt Jezus namelijk tegen Zijn apostelen: ‘Als jullie iemands zonden vergeven, dan zijn ze vergeven.’ Nu mensen toch hun zonden tegen mij begonnen te vertellen, dacht ik dat het daarom wel een goed idee zou zijn om ze dan ook maar meteen te vergeven. Ik heb nu dus vaste tijden ingepland waarop de mensen in mijn gemeente met mij een gesprekje aan kunnen gaan waarin ik dan hun zonden vergeef en eventueel nog wat advies geef ook. Ik noem het ‘vergevingscoaching’ en ik denk dat het dé nieuwe rage binnen de PKN gaat worden. Het is jammer dat de katholieke Kerk niet iets gelijkaardigs heeft. Misschien moesten jullie je ook eens wat meer op de Bijbel richten in plaats van jullie tradities. En een beetje met de tijd meegaan natuurlijk. Ik zeg je: vergevingscoaching gaat het helemaal maken in 2015!”

Volgens ds. Van Eikelwijk is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in de oecumene met katholieken. Toch ziet hij nog belangrijke verschillen.

“Katholieken besteden nog te veel aandacht aan uiterlijke pracht en praal. Ik had het er net nog over met mijn collega Henk. Dat is die oudere man die zojuist tijdens onze processie die witte vaandel met dat gouden visje droeg. En dan is er natuurlijk nog het aanbidden van Maria, hé! Iedereen met een beetje Bijbelkennis weet toch dat je alleen God mag aanbidden, dus houden wij protestanten ons verre van al die Mariadevotie. Overigens is er de laatste jaren bij ons wel steeds meer besef gekomen dat Maria natuurlijk een bijzondere vrouw was. Tja, ze was nu eenmaal wel de moeder van Jezus. Ze heeft Hem vast liefdevol opgevoed. En als zij Gabriël destijds het huis uit had gegooid of naar een abortuskliniek was gegaan of zo, dan hadden we nu niet eens een Verlosser gehad. Dat waardeer ik wel erg aan haar. Ik heb daarom vorige week een mooi Mariabeeldje op mijn schouw gezet, maar dat is gewoon uit respect, hoor.”

Ds. Van Eikelwijk genoot zichtbaar van de processie.
Ds. Van Eikelwijk genoot zichtbaar van de processie.

Ook ds. Jannie Ketelbaars is erg enthousiast over haar nieuwe boordje. Op de vraag of ze het niet te katholiek vindt, antwoordt ze geschrokken: “Hemeltjelief, nee zeg,” en slaat ze vlug een kruisteken. “Ik heb me laten verzekeren dat een boordje eigenlijk heel protestants is, dus dat zit wel goed. Mij zul je niet snel op ‘katholieke trekjes’ betrappen. Behalve dan dat ik dit jaar wel met mijn roomse broeders en zusters mee heb gedaan met het vasten. Dat vind ik wel een mooi gebruik en bovendien was het ook een buitenkansje om zo wat kilootjes kwijt te raken. Het heeft nog gewerkt ook. Ik had al van alles geprobeerd: dieetpillen, een noveen bidden. Ik had zelfs al water uit Lourdes op mijn heupen gesmeerd. Niets hielp.”

Niet alle dominees zijn echter even blij met de huidige trends. Ds. Johan Zaagmeel werd onlangs door katholieke paterschieters voor een priester aangezien en vijftig meter de lucht in geschoten, waarbij hij beide benen brak. “Hoe durven ze mij met een priester te verwarren,” klaagt Zaagmeel. “Ik draag nooit meer een boordje. Tot overmaat van ramp heb ik tijdens deze baldadige actie ook nog eens mijn rozenkrans verloren. En er zat zo’n mooi prentje van Sint Christoffel op.”

, , , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


9 reacties op “Dominees: “Wij zijn niet katholiek””

 • ja hollandse humor ja, wat wou je doen dan??
  moet je goed lezen wat ik neer heb gezet
  het ging eventjes over “MARIA Aanbidding”
  en de manier waarop dat word gezegd alsof het iets doms is ofzo
  en ik ga hier ook niet heel diep op in want je kan wel lezen neem ik aan
  …ene kant katholieken blablablabla …maar wel dingen overnemen
  is toch dubbel of niet dan pannekoek!!

  of je dat als geestig of humor wilt zien moet jij weten,
  laterzzz

 • Slechts twee –
  Moet ik toch even tegenspreken want het zijn er minstens drie. Maar de derde kan wel eens op vakantie verkeren.
  Overigens vraag ik mij af of de ‘bijdrage’, hier boven de mijne, nu echt als geestig is bedoeld, of toch moet gezien worden als ‘Hollandse humor’. Dat is mij namelijk, als Vlaming – in dit geval alleszins – niet zo duidelijk.

 • aanbidden van Maria, problemen mee??
  mensen hebben vaak een grote mond over anderen
  maar niet iedereen accepteert dat
  en het kan mij niets schelen wie je bent
  …je kan NIKS doen tegen het katholieke geloof
  en tegen HEILIGE MARIA aanbidding!!
  want het zal altijd zo blijven…

  ik zeg ook niks over de protestantse gewoontes enzo
  het gaat ook maar net om met wat je bent opgevoed
  en iedereen bepaald lekker zelf wat hij of zij aanbid
  dus donder op met je onzin goowz
  en kom dat lekker hier zeggen!!

  jullie tradities …alsof je er zo ver boven staat
  er staat in de bijbel geen andere aanbidden dan God
  ER STAAT OOK dat je niet voor iemand bepaald of die fout is of niet
  want dat moet je aan God overlaten …hypocriete nurdo

  “jullie tradities” bek houwe man hondenkop
  draag dan ook niet zown ding sukkel
  want als je daarmee word gezien denkt iedereen dat je katholiek bent!!

  faggot ass fuckface

 • Grappige column, Jaap. Maar even ernstig nu: waarom dragen de protestantse dominees en domina’s niet het protestantse (Anglicaanse) boordje in plaats van de typisch katholieke ‘Romeinse’ boord? Dat zou toch ook wel iets verduidelijken.

 • Protestantse Brabo schreef:

  Een geweldig voorbeeld van evangelischen die hun ‘angst voor alles wat katholiek is of lijkt aan de kant zetten, is de ‘pastor’ van een gemeente in de randstad, die volgens één van zijn (pas bekeerde) gemeenteleden “in quarantaine zat in een klooster”.

  (Toen ik haar, na nadere uitleg van haar kant, vroeg of ze misschien ‘retraite’ bedoelde, was haar antwoord: “Oh. .. quarantraite dan. … Ik kan al die moeilijke woorden die in de bijbel staan ook niet onthouden hoor!”)

 • Protestantse Brabo schreef:

  Geweldig artikel. Over de dominees met boordjes had ik nog niet gehoord. Maar het valt mij al jaren op dat protestanten katholieke gebruiken kopiëren, of een alternatief creëren voor alle kinderen die met het badwater van de reformatie zijn weggegooid.
  Ook in evangelische-/pinkstergemeenten hebben ze een aantal van die ‘badwaterkindjes’ opgelapt en in ‘modernere’ (evangelischen zullen zeggen: ‘bijbelse’ 😉 ) vormen terug gebracht. Zo kent men in veel evangelische gemeenten de ‘zalving der zieken’ en hebben Amerikaanse en Afrikaanse gemeenten vaak geen ‘reverents’ en ‘preachers’ meer, maar ‘pastors’ en ‘bishops’.
  Belijden van zonden is ook een graag geziene bezigheid in evangelische kerken. Waarbij ook altijd wordt uitgesproken dat men zich vergeven mag weten. En inderdaad, tips and trics om niet opnieuw voor de ‘verleidingen van het vlees’ te bezijken, worden daarbij rijkelijk uitgedeeld.
  Wat ik alleen nog niet heb kunnen ontdekken, is een evangelische variant van de penitentie.
  Hoewel…… elke zondag twee uur lang tussen klappende, juichende, springende en in een door niemand verstaanbaar taaltje brabbelende fanatiekelingen zitten, is voor sommige mensen een behoorlijke opgave. 😉

 • Bedankt voor de link! Ik had hem eigenlijk zelf ook ergens in het artikel willen plaatsen, maar na het linken naar ND ben ik het vergeten schaam.

  Inmiddels heb ik het even aangepast, aangezien slechts twee van onze lezers de comments lezen. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *