De vastendaad van Broodje Paap

Voorwoord

Wij raden u stellig af om dit artikel te lezen. Ten eerste is hij echt niet leuk en ten tweede is de vastentijd begonnen en dan mag je geen Broodje Paap lezen van God. Dat staat niet letterlijk zo in de Bijbel, maar de allereerste christenen lazen ook geen Broodje Paap tijdens de vasten en dus is het Traditie.

Nawoord

Laten we maar met de deur in huis vallen, want dan zijn we er meteen vanaf. We hebben vanochtend twee dingen ontdekt: 1. We zijn katholiek, en 2. de vastentijd is begonnen. Omdat je tijdens de vasten wordt geacht iets op te geven waar je erg op gesteld bent, hebben wij er voor gekozen om ons tijdens de vastenperiode geheel te onthouden van humor.

‘Is dat een grapje?’, denkt u nu. Nee! Wij doen niet meer aan grapjes. We maken ze niet en we lachen er al helemaal niet meer om. Grapjes zijn stom. Iedereen die denkt dat wij dit schrijven om te lachen, moet zich nu maar gaan zitten schamen.

‘Sorry, Broodje Paap…’

We zijn trouwens niet de enigen die in een slecht humeur zijn. Veel mensen komen er vandaag tot hun schrik achter dat ze katholiek zijn. Is bijvoorbeeld de helft van uw vriendenlijst verdwenen van Facebook? Is het ook erg stil op Twitter? Of keek u vanochtend in de spiegel en zag u dat er een kruisje op uw voorhoofd zat? In dat geval bent u hoogstwaarschijnlijk ook katholiek. Pech voor u. Katholicisme is een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel kortweg SOA genoemd, die alleen besmettelijk is binnen het huwelijk. Dat heeft God zo gewild, omdat katholieken zich zelfs als ze getrouwd zijn al ruimschoots voortplanten. Het moet niet veel gekker worden, vindt God.

Omdat katholicisme seksueel overdraagbaar is, besluiten sommige katholieken om niet de trouwen. Als het mannen zijn kunnen ze bijvoorbeeld priester worden en bezitten ze veel macht en aanzien. Vrouwen worden zuster. Vrouwen staan in veel hoger aanzien dan mannen binnen de Kerk, maar niemand neemt ze serieus.

Toch heeft katholiek zijn ook voordelen. Als je een vergissing begaat – zoals vals spelen tijdens een potje klaverjassen, vieze boekjes kopen op het tankstation, of massamoord – dan kun je biechten en dan ga je naar de hemel. Sommige christenen kennen geen biecht, dus heeft God het vagevuur voor ze bedacht. Dit is een soort van wachtkamer waar protestanten een tijdje sorry mogen zeggen tegen Maria. Dan is er nog de hel. Daar gaan mensen naar toe die niet in God geloven en protestanten die geen sorry tegen Maria willen zeggen. Wij gaan hier tijdens de vasten natuurlijk niet om lachen.

Het is sowieso erg ongepast om te lachen met mensen die niet katholiek zijn. ‘Dat is niet aardig. Een verstandelijke beperking komt in de beste families voor,’ zei mijn moeder altijd. Gelukkig behoren wij niet tot de beste families. We gaan dus geen grappen meer maken over protestanten, atheïsten, boeddhisten, Jehovah’s Getuigen, vrijmetselaars, mensen uit Roosendaal, en andere dwalende zielen. Zelfs niet als ze gewoon grappig zijn.

Ook gaan we bij Broodje Paap niet lachen met moslims. Dat doen we trouwens ook niet als het geen vasten is. Hoewel de meeste moslims oprechte, vredelievende gelovigen zijn, zijn we er op de redactie zo gewend aan geraakt dat onze hoofden vast zitten aan onze lichamen, dat we hier geen risico’s mee willen nemen. Moslims gaan dus net als katholieken gewoon naar de hemel. Eigenlijk is het enige verschil tussen katholieken en moslims dat katholieken te voet naar binnen gaan en moslims de hemelpoort bestormen met een bestelbusje vol explosieven. Maar ja, dat moet je ze maar vergeven, want ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen,’ zegt Onze Lieve Heer altijd. En aangezien sommige moslims nog steeds hun vrouwen stenigen, zullen het verder wel hele goede mensen zijn.

U begrijpt het al, beste lezers: de redactie van Broodje Paap is niet te genieten deze vastenperiode. We gaan geen grappen maken. Geen flauwe grappen en ook geen grove grappen. En binnenpretjes zijn al helemaal uit den boze. Zelfs als onze mondhoeken omhoog gaan, gaan we al boete doen. Humor wordt toch al overschat, vinden wij. Staat er soms ergens in de Bijbel: ‘En toen zei de Heer: Hahahaha, da’s een goeie! Vertel die mop nog eens van die rabbi, die dominee en die priester die een bar binnenlopen’? (We hebben het aan een protestant gevraagd die de Bijbel heeft gelezen, en die zei van niet.) Ook kun je humor niet op je brood smeren of in je koffie mengen. Je kunt er niet mee kussen en je kunt het niet aan de muur hangen. Het is dus alleszins waardeloos. Bah! Zoals een wijs man ooit zei: ‘Humor, het woord alleen al!’ Volgens mij was het Gummbah die dat zei, en Gummhah gaan we toch zeker vermijden tijdens de vastenperiode. Dan kan je beter gewoon de Bijbel lezen.

Bloedserieus

Eigenlijk hebben we inmiddels alle grappen toch al een keer gemaakt, dus het maakt sowieso niet uit als we stoppen met humor. De enige mensen die Broodje Paap nog lezen, lijden aan een unieke combinatie van alzheimer en déjà-vu. Ze denken daarom steeds: ‘Hé, deze grap was ik al eens eerder vergeten.’ Misschien dat we dus maar overgaan op het vertellen van mopjes zonder clou, want dat is pas anti-humor. Bijvoorbeeld deze:

Vraag: Hoe noem je een priester in een kleuterschool?
Antwoord: Eerwaarde.

Ik kan daar niet om lachen, en u hopelijk ook niet. U was gewaarschuwd: dit artikel was niet leuk. Fijne veertigdagentijd, mensen. We kunnen niet wachten tot het weer voorbij is.

Stom plaatje over de vastentijd
, , , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


4 reacties op “De vastendaad van Broodje Paap”

  • OMG, ooo-emmm-djiee zoals mijn 12-jarige placht te zeggen. Ik begrijp er niets meer van. Geen humor, oké maar protestanten die de vastentijd jatten? Bij ons hebben ze al jaren een oecumenische dienst, met askruisje (moet vandaag nog plaatsvinden). Voor het eerst, van bovenaf besloten, is er nu ook een mis om 10.00. Het kruisje wat daar het gevolg van was is niet volledig aan mijn wanten blijven plakken en leidde dus tot vervelende vragen op het schoolplein als :’wat heb jij daar op je voorhoofd?”Nou, gewoon, as’. Mijn conclusie is niet zozeer grappig dan wel praktisch want als ik ’s avonds het oecumenische kruisje had gehaald, dan had ik gewoon in het donker over straat kunnen gaan. (best heerlijk stiekum toch om clou noch humor te hoeven hebben aan je verhaal)

  • Op de eerste de beste dag gaat het al mis met mijn vasten. Had ik me nog zo voorgenomen om niet te lachen…… dat wordt een enkeltje vagevuur voor mij, minimaal…. Trouwens wel knap gevonden, die foto van de Paus, die is zeker gefotoshopt?

  • Ben ik blij dat ik protestants ben, ik ga hier lekker een paar weken saaie berichten lezen. Trouwens hoe kom je aan een chagrijnige foto van jullie Paus? Die man lacht toch alleen maar?
    Ook op mijn facebook is het stil, de protestanten hebben het vasten van jullie gejat, ze geven vol trots aan dat ze gaan vasten,geen facebook in de 40 dagen tijd. Ik heb het eens getest, ze lezen wel hoor, zet er maar een nieuwtje neer die alleen jij weet en… het komt over. Ik wist het wel mijn cluppie bestaat uit schijnHeiligen.

  • Hedzer Kooistra schreef:

    is er ook geen ruimte voor serieuze humor? Mag dat ook niet tijdens de vasten? Eigenlijk heb ik die vraag zelf al beantwoord. Omdat ik me normaal (tussen de vastenperiodes door ben ik ook een normaal mens………..eh oh ja! en katholiek) beperk tot serieuze humor waar niet om te lachen valt en niet zeker niet mee te spotten, zou ik daar dus in de vasten eigenlijk vanaf moeten zien. Mmmmm, toch pittiger dan ik dacht. Er viel al niets te lachen en nu dit weer 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *