Cursus vrolijk zijn voor katholieken

Een paar maanden geleden had de voltallige redactie van Broodje Paap een ontspannen onderonsje met Mgr. Tebartz-van Elst in diens privésauna toen er plots een bode binnen kwam rennen. Hij was helemaal buiten adem maar kon nog net stamelen: “De paus … wil dat jullie … naar het Vaticaan komen … geheim topoverleg … hij klonk pissig.” Vervolgens viel de bode dood neer. Het spreekt voor zich dat we halsoverkop naar Rome zijn gevlogen, tot groot verdriet van Tebartz-van Elst die ons nog zijn indoor kartbaan had willen laten zien.

Eenmaal aangekomen viel de Heilige Vader direct met de deur in huis: “Wat is dat toch met katholieken? Ik zeg steeds dat ze het evangelie met blijdschap moeten brengen, maar ik hoor ze alleen maar klagen! Het lijkt wel of je om katholiek te mogen worden perse ergens boos op moet zijn, het maakt niet uit waarop. En de situatie in Nederland is nog wel het meest bedroevend. Ik heb het laten onderzoeken: er wonen in heel Nederland slechts drie vrolijke katholieken en die werken voor Broodje Paap. De Curie noemt jullie schertsend ‘de Geinige Drie-eenheid’ maar ik kan daar niet om lachen. Ik beveel jullie om zo snel mogelijk een cursus vrolijk zijn voor katholieken te ontwikkelen, want met maar drie vrolijke katholieken gaan we het echt niet redden.”

We hebben een paar maanden geworsteld met deze opdracht van de paus, en we kwamen er maar niet uit. Ik had een uitgebreide cursus uitgewerkt met precieze instructies om vrolijk te worden, maar het stuk was nogal saai en langdradig en dus wist ik dat niemand het zou gaan lezen. Ondertussen hadden we nog twee andere projecten waar we ook al niet aan uitkwamen. Allereerst wilden we een Broodje Paap promotievideo maken, maar we hadden niet genoeg geld om een reclamebureau in te schakelen. Daarnaast had Marsha het plan opgevat om een Broodje Paap liefdadigheidsproject te starten. We zouden de armste persoon ter wereld zoeken en die vervolgens wat zakgeld aanbieden. Maar dit project liep al meteen spaak doordat we geen idee hadden hoe we konden bepalen wie de armste persoon ter wereld is.

Totdat ik vorige week voor de zoveelste keer gebeld werd door de paus en hij me weer aandrong om die cursus vrolijk zijn voor katholieken af te maken. “Ik zal je een tip geven,” zei hij. “Katholieken houden van beelden en muziek. Misschien dat je daar iets mee kan doen om ze vrolijk te maken.” En opeens had ik het! Ik heb meteen een spoedvergadering met Marsha en Manoury gehouden. “Collega’s, we gaan drie vliegen in één klap slaan: we geven de armste armoedzaaier ter wereld wat geld om de Broodje Paap promotievideo te maken waarin hij de cursus vrolijk zijn voor katholieken geeft! Dan hoeven de mensen die saaie instructies niet te lezen,” riep ik enthousiast.

“Maar Jaap, hoe vinden we die armste armoedzaaier?” vroeg Manoury met enige scepsis. Hierna sprak ik de profetische woorden: “Voorwaar, ik zeg u, als ik iemand kan vinden die zo wanhopig is dat hij bereid is om voor een paar miezerige dollars slechts gehuld in een kippenkostuum de cursus te geven, dan moet hij wel de armste persoon ter wereld zijn.”

“Dat gaat je nooit lukken,” riep Marsha. “Niemand is zo wanhopig!” Ook Manoury kon het niet geloven.

“Ik wed jullie ieder 10 euro dat dit me wel gaat lukken. Die armste armoedzaaier ga ik vinden, met kippenkostuum, en die Broodje Paap promotievideo en cursus vrolijk zijn voor katholieken gaat er komen.”

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb zojuist de weddenschap gewonnen. Het is de bedoeling dat jullie precies hetzelfde doen als de man in dit instructiefilmpje en dan volgt de vrolijkheid vanzelf.

, , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


9 reacties op “Cursus vrolijk zijn voor katholieken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *