Kerk2013 en de vergeten cursus

Afgelopen zaterdag vond in Utrecht het interkerkelijk congres Kerk2013 plaats over kerk en social media. Het was een goed georganiseerd programma met veel boeiende sprekers en de eindredacteur van Broodje Paap heeft niet alleen veel geleerd, hij heeft zich ook nog eens kostelijk vermaakt. Toch is er ook iets gruwelijk fout gegaan in de organisatie van dit prestigieuze evenement. En dan doel ik niet op de uitreiking van de Webfish Awards, zoals vele lezers nu zullen vermoeden. Neen, wij zijn juist zeer blij voor de mensen van Shiningstarmusic.com en gunnen het hen van harte. Hoewel onze favoriete ‘twitterdominee’, Lennart Aangeenbrug, nog een hertelling eiste, was de jury onverbiddelijk en lijkt ook Buddy Christ het met deze beslissing eens te zijn.

Buddy Chrits
Jezus: “Goed gedaan, katholieken!”

Maar ik dwaal af. Zoals ik zei was er op deze mooie dag ook iets gruwelijk misgegaan. Men heeft bij de Protestantse Kerk Nederland een klein adresboekje met telefoonnummers van katholieken. Deze gebruiken ze soms wanneer ze in een oecumenische bui zijn. En nu wil het onfortuinlijke geval dat daar de namen ‘Anton ten Klooster’ en ‘Broodje Paap’ direct onder elkaar staan. Dus toen men mij wilde bellen om een cursus te komen geven op Kerk2013, heeft men een beetje scheel gekeken en per abuis pastoor Ten Klooster gebeld, een vriendelijke priester die in zijn jonge leven al twee belangrijke dwalingen heeft afgezworen: Hyves en het protestantisme. Ten Klooster nam de uitnodiging maar al te graag aan en heeft daar een schitterende presentatie over het gebruik van Facebook gegeven.

Maar ondertussen was ik al die tijd in de veronderstelling dat ik spoedig gebeld zou worden door de PKN en had dus de wereldberoemde Broodje Paap cursus katholiek bloggen al helemaal geperfectioneerd en voorzien van mooie Powerpoint slides met grappige Microsoft Clipart plaatjes. Op één slide stond een plaatje van de befaamde Office-paperclip, Clippy, met een tekstwolkje: “Ik zie dat u een katholieke blog probeert te schrijven. Kan ik u helpen?” Ik heb drie weken voorpret gehad vanwege deze hilarische beeldgrap uit 1997, een goed jaar voor katholieke IT-humor. Mijn teleurstelling was dus groot toen de vergissing aan het licht kwam en duidelijk werd dat ik niet zou spreken die dag. Dit betekende namelijk ook dat het vooruitzicht dat ik mijn treinkaartje naar Utrecht zou kunnen declareren, plotsklaps de grond in werd geboord.

Hoewel de presentatie van Anton ten Klooster goed in de smaak is gevallen bij het publiek van Kerk2013, is het ons niet ontgaan dat er horden teleurgestelde bezoekers waren die eigenlijk waren gekomen voor Broodje Paap. Om deze arme zielen tegemoet te komen, bied ik u op deze plek alsnog (geheel belangeloos) mijn fraaie cursus aan.

Treinkaartje
Door mijn cursus hieronder aan te bieden, hoop ik deze alsnog vergoed te krijgen.

Cursus katholiek bloggen

Daar gaat ie dan. Katholiek bloggen is kinderlijk eenvoudig. Niemand in deze wereld heeft het zo gemakkelijk als een katholiek die anno 2013 een eigen weblog wil beginnen. Ik kan dit het beste illustreren met een voorbeeld.

Ik zie dat u een katholieke blog probeert te schrijven. Kan ik u helpen?
Bij deze slide wacht ik 5 minuten tot het publiek is uitgelachen.

Stel: je wilt een blog plaatsen met een pakkende titel, zoals Misverstanden rondom de katholieke Mariadevotie. Er zijn over dit onderwerp genoeg boeken geschreven en ook online kun je hier heel veel informatie over vinden. Maar het vergt nogal wat tijd om al deze bronnen door te spitten, en voor een katholiek die graag achterover leunt met een glas whisky en een sigaar, is tijd nu eenmaal kostbaar. Wij raden u dan ook stellig af om te gaan lezen. Anders zit je voor je het weet zonder begeleiding met een Bijbel in je hand, en volgens de katholieke kerk word je daar protestant of atheïst van. Het is veel veiliger en eenvoudiger om het onovertroffen Broodje Paap Twee-stappenplan te volgen, dat ontwikkeld is op basis van ons eigen succesverhaal. Dit gaat als volgt:

Stap 1

De eerste is ook direct de moeilijkste stap in het creatieve proces rondom het schrijven van een blog. U zoekt een geschikt plaatje op van Maria. Dit is lastig omdat het belangrijk is dat het een afbeelding is waarop de onschuldige schoonheid van de moeder van God, de Koningin des hemels, uitblinkt, en zij tevens triest kijkt. Iedere katholiek heeft een aantal verborgen mappen op zijn laptop met verhullende titels zoals ‘Vergaderingen oktober 2013’ waarin hij heimelijk al zijn plaatjes van de Heilige Maagd bewaart. Het kan dus even duren voordat u de meest passende afbeelding heeft gevonden, maar daarna is het maken van een blog een koud kunstje.

U plaatst de door u geselecteerde afbeelding bovenaan de blog en schrijft daaronder: “Kijk, dit is Maria. Katholieken vinden haar leuk.” Vervolgens kunt u alvast een glas whisky inschenken en de doos sigaren openmaken ter voorbereiding van stap 2.

Stap 2

Neem een slok van uw whisky en steek uw sigaar op. Als u een comfortabele bureaustoel heeft, kunt u al beginnen met enigszins achterover te leunen. U opent nu een webbrowser naar keuze. Zelf gebruik ik Google Chrome, maar het mag gerust een andere zijn. In de adresbalk van uw browser typt u het volgende adres: https://www.facebook.com/VraagDePriester.

Op deze site aangekomen stelt u de vraag (let op, de exacte bewoordingen zijn belangrijk voor het gewenste resultaat):

“Beste priester,

Ik ben niet katholiek of zo, want mijn moeder heeft mij verteld dat jullie Maria aanbidden in plaats van Jezus! Dat kan toch niet? Hoe zit dat?

Met vriendelijke groet,
Dirk Waling”

Vervolgens krijgt u binnen een paar dagen, gratis en voor niets, een heel epistel van één van de geleerde priesters over het onderwerp Misvertanden romdom de katholieke Mariadevotie. Tijdens zijn keynote bij de aanvang van Kerk2013 zei Eric van den Berg dat we in een reproductiecultuur leven, een cultuur van kopiëren en plakken. Wij van Broodje Paap kunnen dit volmondig beamen. U kopieert nu het antwoord van de priester en plakt dit onder uw afbeelding van Maria.

Dat was het

U bent nu klaar. Als u nu uw blog publiceert dan heeft u gegarandeerd succes. Broodje Paap heeft er opmerkelijke resultaten mee behaald en werd zelfs door een deskundige vakjury genomineerd voor een Webfish Award. U hoeft niet bang te zijn dat u beschuldigd wordt van plagiaat, want zodra een katholiek een plaatje ziet waarin de Heilige Maagd, de Tweede Eva, moeder van alle volkeren, uitblinkt in haar onschuldige schoonheid en ook een beetje triest kijkt, dan leest hij de blog die daar onder staat niet eens meer. Wie heeft er nu tijd om een blog te lezen als hij ook Maria, Redemptoris Mater, kan bewonderen en mee kan delen in haar smart?

Maria
Wij hebben het plaatje van Maria maar onderaan geplaatst, anders had geen enkele katholiek deze blog gelezen.

Een laatste tip

Probeer dit kunstje niet te flikken als datzelfde jaar hip-hoppende protestanten zijn genomineerd voor de Webfish Award, want dan ben je kansloos. Daar kan zelfs de Heilige Geest niets aan veranderen.

Disclaimer

Indien u het artikel heeft gelezen, bent u akkoord gegaan met onze Algemene Voorwaarden en dient u €30,- storten op de girorekening van Broodje Paap (€10,- cursusgeld, €10,- administratiekosten en €10,- incassokosten).

, , , , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


8 reacties op “Kerk2013 en de vergeten cursus”

  • Aflaten bestaan inderdaad nog, en hoewel een eigen tag op een katholiek blog ‘slechts’ goed is voor 37,5 seconden minder vagevuur, moeten we constateren dat aflaten helaas nogal in diskrediet zijn geraakt sinds de Reformatie.

   Ik had je een mooi antwoord willen schrijven over ‘Misverstanden rondom de katholieke aflaat’, maar ik kan momenteel niet inloggen op Facebook, dus dat zal moeten wachten tot later.

   Om de aflatenhandel nieuw leven in te blazen (één van de belangrijkste doelstellingen van Broodje Paap) gebruiken wij op de redactie kundig vervalste aflaten als geldig betaalmiddel. Zo hebben wij onlangs met een volle aflaat iemand bereid gevonden een nieuwe jacuzzi in onze vergaderruimte te installeren.

 • Ik ga direct aan de slag! Mooie foto’s van Maria kon ik nog niet vinden, maar ik heb wel een boel afbeeldingen van schattige kittens. Bereik ik daarmee hetzelfde resultaat?

  • Dat werkt ook, maar dan op een andere manier. Als het team van ‘Vraag de priester’ een plaatje ziet van kittens, dan gaan ze op zoek naar een andere website waar plaatjes staan van Maria. Dus dan lezen ze alsnog de blog niet.

 • Albertine schreef:

  30 euro toe voor de lezer; 10 euro verslikkosten, 10 euro valse leer kosten (die van de bijbel id hand) 10 euro ptss-kosten, 10 euro seksistische kosten (Maria als vrouw misbruiken voor een paap-cursus)..das 10 euro teveel, die wordt gedoneerd om tissues van te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *