Dominique Pire

Maandagcitaat #84

Welk nut zou een lezing over vrede hebben? Vrede is niet iets waarover je de les moet lezen, maar iets wat je in de praktijk moet brengen. - Dominique Pire
Pater Dominique Pire (10 februari 1910 – 30 januari 1969) over vrede.

Citaat

Welk nut zou een lezing over vrede hebben? Vrede is niet iets waarover je de les moet lezen, maar iets wat je in de praktijk moet brengen.

Dominique Pire

Over Dominique Pire

Dominique Pire, eigenlijk Georges Charles Clément Ghislain Pire (Dinant, 10 februari 1910 – Herent, 30 januari 1969), was een Belgische dominicaanse pater en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1958.

Pire trad in 1927 in bij de orde van de dominicanen. Daarna studeerde hij eerst theologie in Rome en vervolgens sociale wetenschappen en politicologie in Leuven. Zijn leven stond volledig in het teken van het streven naar begrip tussen alle volkeren in de wereld en het oplossen van de armoede. Vooral zijn inzet voor vluchtelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte hem beroemd nadat hij tijdens de oorlog als aalmoezenier van het verzet had gefungeerd. Hij streed een leven lang voor vrede en menselijke waardigheid. Pater Pire ligt aan de basis van de organisatie Vredeseilanden, die ook Europadorpen wordt genoemd.

Omdat het vreselijk drama van de vluchtelingen van de tweede wereldoorlog hem diep raakt, besluit hij in 1949 iets te doen om hun leed te verzachten. Om de duizenden mensen die aan hun lot waren overgelaten te helpen, sticht hij de Hulpverlening aan Ontheemden en voert hij een grootscheepse campagne ten bate van de minstbedeelden: 18000 peterschappen (contacten met brieven en pakjes), vier tehuizen voor bejaarde vluchtelingen, zeven Europese Dorpen (vijf in Duitsland, één in Oostenrijk, één in België) worden zo opgericht.

Tegelijk voert Dominique Pire in heel Europa een kruistocht voor het Europa van het Hart: op deze manier streeft hij naar … de bundeling van alle goede wil, over de nationale, linguïstische, sociale, confessionele en ideologische barrières heen, die meestal verdeeldheid zaaien tussen de mensen.

De hele idee achter zijn actie levert hem in 1958 de Nobelprijs voor de Vrede op. Deze prijs is voor hem van onschatbare morele waarde, veel meer dan een beloning, en zet hem aan om nog meer te doen.

, ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


4 reacties op “Maandagcitaat #84”

 • Constance van Es schreef:

  een goede lezing, een preek, een klas, hoe je het ook noemen wil, inspireerd, en met de genade van de heilige geest, brengt meer vredelievende mensen.
  Ik kan me niet goed uitdrukken omdat ik me van de nederlandse taal niet meer bedient, maar alles wat ik nu nog leer is een zegen, en zoals mijn biecht father
  me eens zei, voor mij is nu het tijdstip aangebroken van bidden.
  Constance.

 • Een van de mooie dingen van deze rubriek is dat je regelmatig meer wilt weten over die betrekkelijk onbekenden die het toch zeer goed gedaan hebben. Zoals nu, of vorige week Nikolaus Gross: petje af.

  • Jaap de Wit schreef:

   Hartelijk dank! Ik probeer inderdaad ook regelmatig wat minder bekenden onder de aandacht te brengen. Fijn dat je dat waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *