Nikolaus Gross

Maandagcitaat #83

We moeten Christus in waarheid en liefde, in trouw en offerbereidheid navolgen. - Nikolaus Gross
De zalige Nikolaus Gross (30 september 1898 – 23 januari 1945) over het navolgen van Christus.

Citaat

We moeten Christus in waarheid en liefde, in trouw en offerbereidheid navolgen.

Nikolaus Gross

Over Nikolaus Gross

Hij werd geboren in 1898 in een arbeidersgezin uit het Roergebied. Op 24 mei 1923 huwde hij met Elisabeth Koch; zij kregen zeven kinderen. Ondanks zijn relatief geringe opleiding wist hij zich op te werken via cursussen en nascholing tot vakbondssecretaris en redacteur van een vakbondsblad. Als zodanig bestreed hij vinnig het nationaal-socialisme. Reeds in 1930 – tijdens de aanloop naar de verkiezingen van 1932 – waarschuwde hij voor het partijprogramma van de Nazipartij NSDAP: ‘[Als zij aan de macht komen] zal elke godsdienstige levensopvatting die niet buigt voor de politieke overtuiging van het Nationaal-Socialisme op dezelfde manier onderdrukt worden als in het bolsjewistische Rusland…’ Nadat de Nazi’s in 1932 inderdaad aan de macht gekomen waren, bleef hij het in woord en daad opnemen tegen de nieuwe machthebbers.

Met het heldere inzicht dat de nazi-ideologie onverenigbaar was met het christelijk geloof, nam hij moedig zijn pen om te pleiten voor de waardigheid van de mens. Nikolaus hield heel veel van zijn vrouw en kinderen. Toch liet hij zich niet tegenhouden door de band met zijn eigen familie om Christus en zijn Kerk te belijden. Het was duidelijk voor hem: ‘Als wij nu niet ons leven op het spel zetten, hoe kunnen we dan straks God en ons volk onder ogen komen?’ Voor deze overtuiging stelde hij zich bloot aan de galg, zodat de hemel voor hem zou worden geopend. In de zalige martelaar Nikolaus Gross werd bereikt wat de profeet voorspelde: ‘De rechtvaardige zal blijven leven door zijn geloof.’ (Hb 2,4)

Paus Johannes Paulus II
, , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


Eén reactie op “Maandagcitaat #83”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *