Roberto de Nobili

Maandagcitaat #82

De gehele door God geopenbaarde religie bestaat uit één ding, en dat is liefde. - Roberto de Nobili
Roberto de Nobili (september 1577 – 16 januari 1656) over het christelijk geloof.

Citaat

De gehele door God geopenbaarde religie bestaat uit één ding, en dat is liefde.

Roberto de Nobili

Over Roberto de Nobili

Roberto de Nobili uitte op jeugdige leeftijd al de wens om toe te treden tot de Sociëteit van Jezus en als missionaris uitgezonden te worden. Dat voornemen stuitte bij de familie op hevig verzet. Pas na een aantal ernstige conflicten staakte de familie het verzet en de pogingen dat onmogelijk te maken. In de latere strijd rondom de strategie van de Nobili wist de familie meningsvorming hierover in Rome ten gunste van Roberto te beïnvloeden. De periode van zijn noviciaat bracht hij door in Napels. Daarna studeerde hij theologie in Rome. Zijn priesterwijding vond in 1603 plaats. Hij werd uitgezonden naar India en kwam in mei 1605 in Goa aan, de hoofdstad van het Portugese imperium in het Verre Oosten.

Al na drie jaar, 1609, kon hij Rome melden dat hij vijftig bekeerlingen had gemaakt. De pasgedoopten stond hij toe dat zij vasthielden aan een aantal gebruiken van hun traditie: zo liet hij ze hun haar in vlechten dragen en mochten ze het koord dat bij hun kaste hoorde, behouden. Zijn Portugese medebroeders namen hier aanstoot aan en rapporteerden dit alles naar hun oversten. In 1610 kreeg De Nobili dan ook het consigne zich van elke nieuwigheid te onthouden.

, , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


Eén reactie op “Maandagcitaat #82”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *