Foutje: pastoor consacreert baby

In Geffen (N-B) is ophef ontstaan nadat pastoor Van Veldhoven (53) afgelopen zondag per ongeluk een baby heeft geconsacreerd tijdens een doopviering. De pastoor was er met zijn gedachten niet bij en sprak in plaats van de doopformule de instellingswoorden uit.

Toen zuigeling Daan de Koning (0) zondag naar de kerk ging, hoopte hij dat de erfzonde zou worden afgewassen. Maar door een menselijke fout veranderde hij in het lichaam van Christus. In plaats van hem te dopen, begon pastoor Van Veldhoven vol overgave aan het Eucharistisch gebed, zong het Sanctus, ratelde de instellingswoorden op, hield Daan omhoog en consacreerde hem.

De Maria Magdalenakerk  in Geffen. Foto: MHB Verkuijlen, Wikimedia Commons
De Maria Magdalenakerk in Geffen.
Foto: MHB Verkuijlen, Wikimedia Commons

De priester zegt zich diep te schamen voor zijn fout, die volgens hem te wijten is aan ernstig slaaptekort wegens een te hoge werkdruk. “Als een mens te weinig slaap krijgt, raakt hij verstrooid en, ja, dan gaat hij de sacramenten door elkaar halen. Zo heb ik een aantal weken geleden nog per abuis twee vormelingen gehuwd. Maar dat ik een baby zou consacreren, daar sta ik zelf ook wel een beetje van te kijken. Ik had het pas door toen Jayden, ons misdienaartje, met de bel begon te rinkelen.”

Ondertussen weet men in Geffen niet wat men met Daan aanmoet, nu Jezus werkelijk tegenwoordig in hem is. “Je gaat toch geen exorcisme doen om Onze Lieve Heer uit te drijven. Dat voelt niet goed aan,” zegt Van Veldhoven. “Maar ik sta ook niet echt te springen om de andere optie. Het blijft natuurlijk de communie, en aangezien Daantje niet in het tabernakel past, vindt onze kapelaan dat we hem toch maar moeten opeten. De kapelaan is nog maar pas uit het seminarie en ik vrees dat hij de regeltjes soms nog iets te enthousiast wil toepassen, maar hij heeft natuurlijk wel een punt.”

Daans familie zegt stevig te balen dat hij nu geconsacreerd is. “Dat is weer typisch voor ons Daan. Dat kind ligt al dwars sinds zijn geboorte,” zegt moeder Marieke de Koning-Kramer (28). “Vorige week had hij zijn hele rompertje ondergescheten en nu is hij plotseling het lichaam van Jezus. Hij bezorgt me zoveel kopzorgen dat ik in een maand tijd bijna heel mijn wijnvoorraad heb leeggedronken.” Daan vindt dat zijn moeder nogal overdrijft. “Vrouw, wat heb ik met U te doen,” aldus het kleine ventje.

, , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


3 reacties op “Foutje: pastoor consacreert baby”

  • Toen onze pastoor dit nieuws gisteren aan de parochie bracht was ik zeer geschokt. Die baby kan ik me nog voorstellen, maar twee vormelingen per ongeluk JA laten zeggen tegen DE vraag, dat kan echt niet! Vormelingen horen mondig te zijn, anders zijn ze niet klaar voor het vormsel. Bovendien voltrekken huwenden het sacrament van het huwelijk aan elkaar. Dat zei ik ook tegen onze pastoor, maar die beweerde dat men dat tegenwoordig niet meer wil en dat de pastoor alle tekst moet uitspreken. Is dit bij jullie ook zo gegaan toen jullie trouwden Jaap?

    In ieder geval vind ik het zorgelijk dat het geestelijk personeel nu al jou blogs als nieuwsbericht voorleest in de parochie. Jij bent vast blij met zulke roem, maar ik vraag me af of ‘ons pastoor’ niet dezelfde is als jou pastoor, dan wel de ongelukkige pastoor uit het verhaal, gezien de zich voortdurend uitdijende parochieverbanden. En als hem dan ook nog een schorsing boven het hooft hangt, dan weet ik niet waar dit roomse schip heen moet varen, met slechts nog één kapelaan voor het hele noordelijk deel van de provincie Utrecht.

    Sorry dat ik jou daarmee lastig val – sorry aan alle lezers ook – maar kun je die baby niet gewoon in de doofpot stoppen? Geef die ouders gewoon een aan de eredienst onttrokken kerk, daar zijn er nu toch zat van.

    Dat moest me even van het hart. Een fijne dag nog hoor, ook voor je vrouw :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *