Geradicaliseerde katholiek opgepakt in biechthokje

Na vier zenuwslopende maanden is eindelijk de geradicaliseerde katholiek Tom A. opgepakt door het parochiebestuur van Vilvoorde. A. had in november 2015 meneer pastoor uitgescholden voor ‘modernist’ en was daarna snel weggelopen. Vrijdag bleek dat hij zich al die tijd in het biechthokje had verscholen.

De schuilplaats van A. werd bij toeval ontdekt toen een vrijwilliger van de schoonmaakploeg op zoek was naar een bezem. De ontdekking heeft tot heel wat verontwaardiging geleid bij parochianen, die het onaanvaardbaar vinden dat een geradicaliseerd katholiek zich vier maanden lang onder hun neus verborgen heeft kunnen houden.

Maria Vandendickenecke van het parochiebestuur wijst echter alle kritiek van de hand. “Ons valt niets te verwijten. We hebben een intensieve klopjacht op A. gehouden, maar niemand had natuurlijk kunnen vermoeden dat hij in een biechthokje zat. Daar komt nooit iemand. Afijn, de laatste tijd stond er inderdaad regelmatig een pizzakoerier bij het biechthokje, maar we dachten dat dat onderdeel was van een ‘practical joke’. Net als die satellietschotel die al enkele maanden op het hokje gemonteerd zat.”

“We zijn opgelucht dat we A. eindelijk hebben kunnen vatten,” licht Vandendickenecke verder toe. “Het zijn moeilijke maanden geweest. Meneer pastoor was die beruchte novemberdag net bezig met een prachtige homilie, waarin hij vertelde dat iedereen oké is. Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, Jezus houdt toch wel van je. Iedereen was natuurlijk ontroerd. Iedereen behalve A.! De pastoor wilde zijn argument net kracht bijzetten door een vers te reciteren uit ‘Alle kleuren van de regenboog’ van K3, toen A. plotseling opstond en hem uitschold voor ‘modernist’. De schrik zit er sindsdien echt in bij onze parochianen. Sommigen durven niet eens meer naar de kerk te komen.”

Tom A. stond boos op tijdens de homilie.
Tom A. stond boos op tijdens de homilie (reconstructie).

Een woordvoerder van het aartsbisdom Mechelen-Brussel verwacht niet dat de aanhouding van A. zal leiden tot meer arrestaties. “België telt ongeveer achthonderd geradicaliseerde katholieken en er zijn zo’n tienduizend ongebruikte biechtstoelen. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Ze zouden het ons een stuk eenvoudiger maken door een eigen school op te richten of zo, maar wie denkt daar nu aan?”

, , , , , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


3 reacties op “Geradicaliseerde katholiek opgepakt in biechthokje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *