Rook van Satan nu toch in de kerk

Toen Paulus VI in 1972 zei dat de rook van Satan in de Kerk was binnengedrongen, kon hij niet vermoeden hoe profetisch deze woorden zouden blijken. Sinds het begin van deze maand dringt de rook van Satan namelijk door in de St. Petruskerk in Roggel, waardoor de gemoederen in het Limburgse dorp hoog oplopen.

Het begon allemaal toen Dick Satan (35) besloot om voortaan zijn sjekkies te roken in zijn achtertuin, die grenst aan het paadje naar de zij-ingang van de plaatselijke kerk. Zijn vrouw, Lisa Satan-van Beneden (32), had hem kort daarvoor een ultimatum gesteld. Als hij nog langer in huis zou roken, dan zou ze voortaan zijn onderbroeken niet meer strijken. Dat zag Satan niet zitten, en sindsdien spendeert de werkloze kettingroker heel wat uurtjes in zijn achtertuin.

Dick Satan in zijn achtertuin.
Dick Satan in zijn achtertuin.

Daar bleken de katholieke buren echter niet van gediend. Pastoor Simon de Martelaere (66) krijgt de sigarettengeur niet meer uit zijn kerk en heeft inmiddels een klacht wegens stankoverlast ingediend bij de gemeente. De Martelaere heeft geen goed woord over voor Satan, die er volgens hem voor heeft gezorgd dat een flink aantal astmatische parochianen niet meer naar de kerk gaat. “Bovendien heeft het geluid van hoestende kerkgangers en de luchtzuiveringsinstallatie bij het tabernakel ertoe geleid, dat afgelopen zondag niemand een woord van mijn preek heeft kunnen verstaan,” aldus De Martelaere.

Satan vindt daarentegen dat de kerk zich niet moet bemoeien met wat hij in zijn achtertuin doet. “Dat is iets tussen mij en mijn vrouw. Dankzij de katholieke kerk is mijn leven nu een hel. Het is toch te gek voor woorden dat de kerk zich met mijn sjekleven gaat bemoeien. Het zijn gewoon een stelletje nicotinofoben!”

De Martelaere ontkent stellig dat hij nicotinofoob is: “Welnee, wij katholieken haten de rook, maar we hebben de roker lief. Iedereen is welkom bij ons, maar voor alles is er een plaats en een tijd, en roken doe je maar tijdens je crematie. Ik dacht altijd dat Paulus VI een beetje overdreef toen hij waarschuwde dat de rook van Satan de kerk zou binnendringen, maar inmiddels heb ik wel geleerd dat ik de woorden van een paus niet zomaar met een korreltje zout moet nemen. Al mijn kazuifels stinken een uur in de wind. De Heilige Vader had er weleens bij mogen vermelden dat Satan zware Brandaris rookt.”

, , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


5 reacties op “Rook van Satan nu toch in de kerk”

 • Het mag duidelijk zijn dat Satan rookt als een ketter. Je kunt er dan ook gif op innemen dat die rook helemaal tot in de gezinssynode kan binnendringen…

  Straks maken ze ons nog wijs dat de hostie bij nader inzien eigenlijk gezien moet worden als medicijn ter genezing en bekering van zieken en zondaars, en wordt de rest daarom voortaan met lege handen heengezonden. Dan vrees ik dat ik toch echt eerst de nodige kruidnootjes van de Sint als hartversterker tot mij zal moeten nemen voordat ik die nieuwe realiteit zonder fatale hartverzakking onder ogen kan zien.

 • Huub Adema schreef:

  grappig artikel. Te meer omdat ik zelf vele jaren terug pastoor was in Roggel. Er is inderdaad een verschil tussen sigarettenrook en wierook. Voor een zalig gevoel moet je meer bij het laatste zijn

  • Jaap de Wit schreef:

   Ik zag het zojuist en heb het aangepast. 🙂

   Ik kan dit echter niet voorkomen, aangezien je zelf verantwoordelijk bent onder welke naam je berichtjes post op deze website. Ik vermoed dat je automatisch bent ingelogd in WordPress met je volledige naam. Let er dus goed op welke naam er staat voordat je een reactie plaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *