Wereldwijs met pater Wulfried, deel 4

Pater mr.dr. Wulfried H.M. Teunisse, o.sm.fap., pr. geeft raad aan jongelingen aangaande hete hangijzers uit het hedendaagse leven.

wulfried
Pater Wulfried

Lieve jongelingen,

Het kan je niet ontgaan zijn: de temperaturen klimmen, de vogeltjes fluiten je reeds ruim voor de lauden je warme bedje uit, en de luchten zijn weer blauw als de mantel van Onze Lieve Vrouw. Kortom: het is weer zomer, jawel! Hou jij ook zo van de zomer, goede jongeling? Pater Wulfried ook, nou en of!

Echter, je weet natuurlijk, dat ook in zomers plezier gevaren op de loer kunnen liggen, waartegen je je dient te beschermen. Wie in de zon gaat zitten, beschermt zich immers ook met zonnebrandmelk. Welnu, ook jouw tere ziel heeft zonnebrandmelk nodig, want ook jouw zielenheil staat immer onder invloed van de schadelijke instralingen van de Vijand! In overdrachtelijke zin gesproken dan hè, jongelui, je snapt dat pater Wulfried het niet geheel letterlijk meent. Zonnebrand smeren op je ziel, dat kan immers niet. Dat gaat in tegen alles wat de H. Moederkerk leert over de onstoffelijkheid der onsterfelijke ziel, waar dan ipso facto ook geen stoffelijke zonnebrand op gesmeerd kan worden, want dat zou een contradictio in terminisergo, de facto een kwalijke ketterij – wezen, wat in ultimo onverbiddelijk tot excommunicatio latae sententiae leidt. Maar genoeg Latijnse les voor vandaag!

Enkele zaken, waartegen je je dient te wapenen. Allereerst. Ik weet dat velen van jullie in de zomer graag op “tienertoer” gaan. Wat is er immers “toffer” dan lekker met je makkers met de trein door de akkers en velden te tuffen? Heerlijk! Maar pas op! Kijk goed op de spoorkaart waar je trein precies naartoe gaat. Ik heb een jongen gekend, werkelijk een goede en godsvruchtige knul, die argeloos in een trein gestapt was, en toen in Assen was beland! Over de reputatie van Assen hoef ik jullie vast niets te vertellen. Vergeleken daarbij zijn Sodom en Gomorra lieflijke begijnhofjes.

Ten tweede. Het strand. Van de zeven zwaarden die het hart van de Zoete Maagd doorboorden, was er één vanwege het lijden van haar Zoon, en de andere zes vanwege alle liederlijke verderfelijkheden die elk jaar weer aan onze kusten plaatshebben! Waar de mensen alle schaamte en goede zeden laten varen, en gaan “badmintonnen” in hun “badpakken”, en “snavelen” in de duinen, en amper gekleed achter vliegers aanhollen, en weet ik wat niet!

Tijdens mijn retraite in Scheveningen zag ik wat voor vleeskeuring het strand is. Getverdemme, jongelingen!
Tijdens mijn retraite in Scheveningen zag ik wat voor vleeskeuring het strand is. Getverdemme, jongelingen!

Een vleeskeuring is het, een schandevlek! Waar de vrouwen zich verlekkeren aan gespierde en gebronsde mannenlijven, met hun “sixpacks” en gespierde kuiten, hun brede torso en geronde schouders, hun wild makende geur van muskusachtig zweet, de sierlijke lijnen van hun liezen die suggestief de “speedo” in zakken, waar hun lustige slang zich kronkelend opkrult, zich verkneukelend over voorbije en toekomstige zonden. En waar de mannen zich op hun beurt verlekkeren aan, nou ja, wat er dan ook te zien is aan een vrouwenlijf – van dat soort ranzigheden heb ik geen verstand en ik wil mij daar ook geen voorstelling van maken, dat snap je.

Houd je er verre van! Het ene moment lig je te “bakken” in de zon aan het strand, het volgende moment lig je te “bakken” in de gaarkeuken van de hel, waar de Satan de sadistische kok is!

Wat kan ik dan doen in mijn zomervakantie, vraag je je af? Welnu, dit lijkt mij een mooi moment om even “reclame” te maken voor een mieterse zomeractiviteit van mijn orde, de Ordo Suppellex-Maiorem Fapunditas, in de volksmond beter bekend als de paters van de Heilige Sandaalgesp van Sint-Franciscus. Ieder jaar organiseren wij een heus zomerkamp voor jongens, in de bossen nabij Borgerloo. Met “vette” activiteiten, die – zo heet dat in de theologie – wél “geordend” zijn, zoals: gezamenlijk rozenkransgebed, aanbidding van het Allerheiligste, catechese, maar ook sport en spel zoals rugby, volleybal en protestanten aftuigen. Dat alles in een sfeer van kameraadschap en verbroedering, en 24 uur per dag onder toezicht van ons paters, zodat je ook in de slaapzaal of tijdens het gezamenlijk koud afdouchen nimmer op zondige gedachten zou komen.

Bespreek het thuis maar eens, hopelijk zien we je daar! En anders is de hel natuurlijk ook nog altijd een populaire vakantiebestemming.

Fijne zomer!
Pater Wulfried

wulfried-bottom

, , , , , , , , , , , , , , ,

Anton de Wit

Anton de Wit werd bekend in de katholieke roddelpers als 'de broer van' Jaap van Broodje Paap. Dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Als journalist en auteur schrijft hij zich suf en wordt soms zelfs uitgenodigd om hier over te spreken. Daarnaast heeft hij het door een knappe mix van talent (1%) en omkoping (99%) weten te schoppen tot hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad.

Alle berichten van Anton


2 reacties op “Wereldwijs met pater Wulfried, deel 4”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *