Maandagcitaat #10

De heilige Petrus Chrysologus over vasten.
De heilige Petrus Chrysologus over vasten.
, ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


3 reacties op “Maandagcitaat #10”

 • Barmhartigheid –
  Ja, het citaat is natuurlijk prachtig en waar. Maar moeten we niet op elk moment van ons leven barmhartig zijn, open staan voor de medemens rondom ons, in welke gedaante hij zich ook vertoont? In die zin vind ik een oproep om dit specifiek in de vasten te doen, wat overbodig. Het zou onze levenshouding moeten zijn.
  En ja, het vasten zelf, het is en blijft iets heel moeilijks, als men dat werkelijk wil beoefenen. Men kan dat zogezegd vervangen door allerlei andere zaken. Wees maar gerust dat daar weinig van in huis komt. We zijn daarvoor immers veel te veel ‘bezig’! Laten we dus terug eens echt leren vasten. In de tijd van Chrysologus zou men zich de weelde (en de afleiding) van vandaag niet kunnen voorstellen.
  Om weer echt te leren vasten, heeft men bijna een ‘vastenmeester’ nodig… Dus iemand die ons daar elke (week)dag opnieuw toe opwekt.

  • Jaap de Wit schreef:

   Hoi Fa, nu ben ik wel benieuwd welke kanten je er mee uit kan … Welke interpretatie(s) geef je aan het citaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *