Applaus voor de protestanten!

Gisteren kwamen we nog met de objectieve berichtgeving dat protestanten niet te vertrouwen zijn, maar vandaag mogen we gelukkig positief nieuws brengen over onze protestantse collega’s. De heren van Staat Geschreven zijn een nieuw project begonnen: de Bloggersbijbel. En dat is goed nieuws!

Waarom?

Sinds kort is via de website Biblija.net de Bijbel niet meer gratis online te lezen. Dit is vooral ook voor veel bloggers en andere websites een doorn in het oog, omdat zij direct konden linken naar specifieke Bijbelverzen op Biblija.net. Dat gaat nu niet meer, waardoor er een heleboel bestaande referenties op websites verbroken zijn. Ook op Broodje Paap hebben we daar last van.

De bloggers van Staat Geschreven waren het beu dat het Nederlands Bijbelgenootschap het linken naar Bijbelteksten onmogelijk maakte, en hebben daarom zelf een website gemaakt waar dit wel weer mogelijk is. Een klein, maar begrijpelijk, minpuntje: het gaat om de Statenvertaling van 1637. Ja, die heeft een ‘belabberde leesbaarheid’, zo geven ze bij Staat Geschreven ook toe, maar hij is nu eenmaal rechtenvrij en voor iedereen dus gratis te gebruiken. Het is dus in ieder geval een stuk beter dan niets.

Daarnaast is er op Bloggersbijbel een WordPress plugin beschikbaar die alle bestaande links naar biblija.net automatisch omzet naar bloggersbijbel.nl. Dat is natuurlijk een fantastische uitkomst wanneer je honderden links op je website hebt. Of deze plugin al helemaal goed werkt, weet ik overigens niet. Uit een snelle zoektocht bleek dat de link naar Lucas 10 in dit artikel bijvoorbeeld nog een foutmelding (Niet gevonden) oplevert. Maar ik neem aan dat dit nog wat kinderziekten zijn. De code van de plugin zelf is in ieder geval zeer eenvoudig, maar effectief. Met een kleine aanpassing aan hun eigen website kunnen de makers van Bloggersbijbel deze schoonheidsfoutjes zo verbeteren.

Wat betekent dit voor Broodje Paap?

Voorlopig nog niets, hoewel we niet uitsluiten dat we dit binnenkort als tijdelijke oplossing gaan implementeren. Onze voorkeur gaat er echter uit om direct te linken naar de Willibrordbijbel. Nu zitten daar echter nog iets teveel technische beperkingen aan en we willen ook niet het risico lopen dat die ook plots achter een betaalmuur verdwijnt. Daarom zijn we momenteel in gesprek met de Katholieke Bijbelstichting om deze mogelijkheid verder te onderzoeken.

Dat neemt echter niet weg dat Staat Geschreven een hele goede stap heeft gezet door een online Bijbel te publiceren die Biblija.net (voorlopig) kan vervangen. Wat mij betreft is dit een heel goed initiatief, waarmee veel websites geholpen zullen zijn. Chapeau!

, , , , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


6 reacties op “Applaus voor de protestanten!”

 • Gideon Krols schreef:

  Houd het maar op dien willibrordus voorlopig of de CTS in engeland, al die bijbels .1.2.3.4.45.76.7 etc. leid maar tot uitgeverij- en keuzestress.
  Nee, 1 koers, 1 bijbel, 1 traditie, 1 cathechismus, daar kan niet zoveel mis mee zijn, daar wordt je georganiseerd van, dat schept beperking en daarin ligt kracht.
  Dus bloggers, blog eens naar die papen, want liever turks dan paaps is dat dan wat u wenst? Of toch maar respecteren wat u al werd voorgedaan, toch maar die andere/goede/historische adelheid, toch maar dat “ritueel”, die viering in dienst van de heilige ene katholiek en apostolische kerk, die formatie of toch weer reformatie.
  Beste rebellen, soms heb je een functionele rebellie/revolutie nodig, bedankt ervoor, maar daarna dienen we de diepere boodschap weer ruimte te geven, u wilt toch goede zorg?
  Gideon

 • Weet iemand die deze discussie volgt of de Canisiusvertaling ondertussen niet rechtenvrij is? Misschien vergis ik me, maar is dat niet de vertaling die aan de grondslag ligt van het Nederlandse lectionarium? Lijkt me wel interessant om die online te hebben, eventueel ook naast een Willibrord.

 • Statenvertaling, of verwijzing ernaar, van 1637 ? –
  Dus weer van die ‘middeleeuwse’ uitdrukking en vooral voortdurend over ‘de Heere’?… Laat mij daar dus niét warm voor kunnen lopen.

 • Ik wilde ooit een podcast maken met het brevier, maar het is heel lastig werken omdat je rechtenvrije teksten en rechtenvrije muziek moet gebruiken wat ten koste gaat van de leesbaarheid/luisterbaarheid.

  Het Vaticaan is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van ideeën van ‘bloggerslicenties’ voor hun teksten. Mgr. Paul Tighe van de Pauselijke Raad voor de Media raadt ons in de tussentijd aan om eerst gewoon alles te gebruiken en daarna verder te zien. Het zou mooi zijn als de rechtenhouders van Nederlandstalige teksten ook zo’n houding zouden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *