De geschiedenis van Nederland voor kinderen, deel III

Nadat de Russen Napoleon het land uit hadden geschopt, werden de Oranjes koning. Dat vonden de mensen eventjes leuk, maar toen Willem I de oorlog met het katholieke België verloor en hij de Nederlandse schatkist leegmaakte, waren ze minder blij. Want de Nederlanders waren toen nog grotendeels protestants en protestanten houden niet van een feestje. Steeds vaker protesteerde men, waarna Willem II in 1848 zich plots tot het liberalisme bekeerde. Hij liet Thorbecke een grondwet schrijven waarin de liberalen de macht kregen ten koste van de koning, maar de koning mocht nog wel blijven zitten. Vanaf toen was iedereen gelukkig, besloten de liberalen.

Ook kregen de katholieken in de nieuwe grondwet de mogelijkheid om de bisschoppelijke hiërarchie te herstellen, wat zij prompt deden. De nieuwe bisschoppen bleken net zo saai als de Duitse filosofen, maar dat belette het katholieke volksdeel niet om onstuimig te blijven groeien. Dat kwam overigens vooral omdat er in het katholieke zuiden erg veel hooibergen waren met uitstekende hooi.

Gezellig vechten

De katholieken waren dus gelukkig en volgens de liberalen iedereen. En zij konden het weten. Omdat de liberalen rijk waren en er alleen naar de rijken geluisterd werd, klopte dat beeld goed. Rijken zijn altijd gelukkig, kijk maar naar Cameron Diaz, Britney Spears en de Rooms-Katholieke Kerk. De minder rijken mochten niet meepraten, de liberalen droegen hen dus op om gelukkig te zijn. En om hun tuintjes te harken, want de Inquisitie deed dat niet meer, die was afgeschaft.

Grote kwesties kende Nederland in die tijd niet, Nederland was in die tijd een ontzettend saai land. Terwijl alle andere landen gezellig oorlog gingen voeren wilde Nederland neutraal blijven. Dus verkochten ze vliegtuigen aan Duitsland en kanonnen aan Engeland. Deed Nederland toch nog een beetje mee. Na de oorlog sliep Nederland weer in, want daar bleken Nederlanders heel goed in. Nederlanders worden alleen wakker op zondag om naar de kerk te gaan, gereformeerden twee keer en katholieken één keer, maar die gingen ’s middags naar de kroeg, want dat vinden ze leuker. Sinds de secularisatie zitten de kroegen op zondag dus al ’s ochtends vol.

In Amerika hadden ze in die tijd ook kroegen, maar de regering vond die niet leuk, daarom begonnen ze eerst met de Grote Drooglegging, waarop de economie instortte en heel de wereld in een diepe depressie zakte. Ook de Nederlanders werden daar depressief van, maar gelukkig had men hier nog bier om de depressie weg te drinken. Zo niet in Duitsland, want daar had men nog een kater van de Eerste Wereldoorlog en een forse schuld die hen belette om drank te kopen. Niet gek dus dat een humeurige Duitser opstond om de volgende oorlog te beginnen. De rest is geschiedenis.

Inquisitie

Of toch niet. Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland eindelijk wakker, maar dat was omdat de Nederlanders zelf ook meededen aan de oorlog. Nederland was eerst overspoeld door knappe Duitse soldaten, daarna door knappe Amerikanen en Canadezen en werd daar weer na overspoeld door allerlei ongeplande babies. Geen wonder dus dat al snel voorbehoedsmiddelen gemeengoed werden en vrij kort daarna abortus gelegaliseerd. Het was de tijd van de hippies, wiet en homohuwelijk.

Hippies op de Dam. Zij weigeren tuintje te harken, tenzij er wiet in groeit.

Oude katholieken herinneren zich dat Gerard Reve vieze boekjes schreef en dat heel Nederland protesteerde tegen kernbommen. Zeker in de grote steden kwamen de mensen helemaal niet meer toe aan het harken van de tuintjes van oude vrouwtjes. Als de Nederlanders niet aan het protesteren waren, dan lagen zij wel high in hun achtertuintjes met plastic tuinmeubelen. En toen schafte de overheid ook de dienstplicht nog af. Was de inquisitie er nog maar.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Evert te Winkel

Evert is een beter journalist dan historicus. Zeker als dat toevallig voordelen biedt.

Alle berichten van Evert


2 reacties op “De geschiedenis van Nederland voor kinderen, deel III”

  • Ik vergeet er nog bij te vragen om bij foto’s ook de naam van het ‘slachtoffer’ te vermelden. Of gaan jullie ervan uit dat iedereen iedereen kent?

  • Niet slecht geschreven maar ‘voor kinderen’? Dat geloof je toch zelf niet?
    Men moet al wat gestudeerd hebben om bepaalde begrippen te kennen en om de ‘doordenkertjes’ ook ‘door’ te hebben. Daarom meen ik te mogen vinden dat ofwel dit stuk niét voor kinderen bruikbaar is, ofwel dat men achter bepaalde begrippen tussen haakjes wat extra uitleg geeft.
    Ik zie dit schrijfsel zelfs nog niet ‘begrepen’ te worden door de meerderheid van de jeugd. Alleszins zou men misschien beter de rubriek ‘voor kinderen’ vervangen door iets als ‘gevorderde jeugd’? Het is maar een suggestie, ook al komt ze uit het (ooit) katholieke Vlaanderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *