KJD Festival 2014

Volgens de strenge, katholieke leer valt de redactie van Broodje Paap officieel niet meer onder de categorie ‘jongeren’. Het is om die reden – en omdat we niet van beweging houden – dat we helaas niet aanwezig waren op het KJD Festival 2014. Gelukkig was onze uiterst betrouwbare Bishop-Selfieverslaggever er wel en heeft hij ons zijn verslag van het evenement toegestuurd.

Waar de Katholieke Jongerendag vroeger binnen werd gehouden en naar mening van sommigen ‘nogal braaf was’ hadden de bisdommen dit jaar alle registers open getrokken. Ik deed dus mijn zonnebrand, regenjas en rozenkrans in mijn tas en ging naar het KJD Festival 2014. De plaats bij uitstek voor vrolijke katholieken, zo bleek. Twee dagen lang werd er in klooster Mariënkroon bij Nieuwkuijk gevierd dat ons geloof nieuw, puur en intens is.

Nadat we op vrijdagmiddag onze tentjes neer had gezet, konden we genieten van muziek, Bourgondisch eten en een gezellig kampvuur. En voordat we ’s avonds onze tent in doken, konden we nog even tot rust komen in de kapel. De volgende dag ging het festival pas echt van start. Wie de avond ervoor iets goddeloos had uitgespookt op het kampterrein, kon eerst nog te biecht gaan bij de kapel. Daarna was er van alles te beleven: grote trampolines, muziek op het hoofdpodium, een heilige mis, een Mariasafari en stands van allerlei Roomse organisaties. Diverse vrijwilligersgroepen riepen om het hardst hoe zij Gods liefde verwezenlijkten. We konden hossen met een discopastoor, er waren dansende nonnen en zelfs dubstep paters. Na een knallend optreden van Trinity keken we tenslotte met z’n allen naar het VoetBaäl!

Genieten van optredens tijdens het KJD Festival 2014.

Ik heb me dus geen moment verveeld toen ik struinde tussen biecht, kapel, muziek en stands. Maar wat mij nog het meest opviel, is hoe vrolijk iedereen was. We hoeven ons niet meer te verstoppen. Nee, we mogen trots zijn op ons mooie en vrolijke geloof! Dit was als simpele, Zeeuwse katholiek heel fijn. Als je uit een parochie komt waar de gemiddelde leeftijd rond de zestig ligt, voel je je op het KJD Festival eindelijk niet meer alleen. Met een gelukkig, nieuw, puur en intens gevoel ging ik terug naar Zeeland. Op naar volgend jaar!

, , , , , , ,

Jos van Ginneken

Jos van Ginneken zit namens de CDA in de gemeenteraad van Terneuzen. Hij is het jongste raadslid van Nederland. Als hij niet aan het vergaderen is, dan is hij vast druk bezig met het maken van selfies met onze bisschoppen.

Alle berichten van Jos


7 reacties op “KJD Festival 2014”

 • henkjan37 schreef:

  @ Rooms travestietje:p

  Op zich uhm…ben je wel erg zwartgallig! Als er 1000 jongeren komen en die vinden dit leuk…is t toch allang prima.

  Wellicht dat voor andere jongeren het katholieke geloof op een andere manier vorm krijgt, maar voor deze 1000 is dit een leuke en sprankelende manier. Koesteren dus.

 • Ik vond het fantastisch en even om Marco te steunen, er schijnen meer dan duizend mensen te zijn geweest. Wat heb ik genoten! Ik kan niet anders dan laaiend enthousiast zijn en heel hard hopen op een vervolg van dit unieke en geweldige evenement! Wat een optredens. Ik ben vooral geraakt door Daughter of Davis en hun openheid en geweldige kwaliteit van zang. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar ik mag dan ook vinden dat die kritische noot hier volledig misplaatst is en een geweldig evenement probeert naar beneden te halen!
  Als je de gezichten gezien hebt en de reacties gehoord hebt van de mensen die er waren kan ik niet anders dan geloven dat het volgend jaar alleen maar drukker zal worden! Hopelijk zie ik jullie allemaal volgend jaar weer. Ik ben er zeker bij!

  • Beste Imke en Marco,

   Ik weet niet wat jullie gewend zijn qua festivals en zo, maar 900 bezoekers (wie zegt dat dit aantal klopt?) is objectief gezien helemaal niks als je bekijkt wat voor moeite bisdommen en kerkelijke clubjes zich getroost hebben en hoe jongeren maandenlang zijn doodgepamperd met van alles en nog wat om maar vooral naar het KJD-festival te komen. Een poppodiumpje haalt op een doorsnee-avond al met gemak meer. Ik ben er niet geweest, maar heb mensen gesproken die er waren, en treurige foto’s en filmpjes gezien. Op basis daarvan kan ik niets anders concluderen dan dat het mislukt is, los van de ervaringen van individuele deelnemers als jullie. En dat het de eerste keer is dat zo’n festival georganiseerd wordt, kan misschien als een excuus gelden, maar dan nog moet je je afvragen of er in verdere edities grotere bezoekersaantallen gehaald worden. De spoeling is namelijk erg dun. Voor zover mij bekend zijn het vooral neo-katholieken die er op af komen en jongeren die een piepkleine, fanatiek harde kern vormen binnen groepjes die actief bij de kerk betrokken zijn. ‘Normale’ katholieke jongeren spreekt het niet aan. Die vinden het veel te vroom allemaal. De bisschoppen maakt het allemaal niet uit. Die zetten met het jongerenbeleid – net als met het beleid in het algemeen – in op een kleine ‘heilige-rest’ die braaf iedere zondag in de kerk zit. Daar willen ze mee verder, terwijl de overgrote meerderheid van de Nederlandse katholieken – 3,5 miljoen – simpelweg wordt afgeschreven. Dit is rampzalig en ik hoop ook dat er snel een eind komt aan dit navelstaren van de bisschoppen die zichzelf wijsmaken hiermee de kerk een dienst te bewijzen. Paus Franciscus geeft het goede voorbeeld met een open houding naar iedereen, maar dat blijkt bij de huidige kerkleiding niet door te komen. Heel triest.

 • Lekker onkritisch juichverhaaltje. Dat KJD-festival is een compleet debacle geworden. Nog geen paar honderd man zaterdagavond en zondag bij de mis en een twintigtal busladingen zondagmiddag. En daar moeten de bisdommen dan een jaar lang actie voor voeren met een hoop geld en dure krachten.

  • Marco schreef:

   @roomsmeisje: Was je zelf ook echt aanwezig op het KJD festival? If so, hebben wij een heel verschillende ervaring gehad. De sfeer was super, we waren gezegend met het weer, de muziek was awesome en op een aantal momenten voelde ik me echt geraakt (einde van de mis en Trinity). Dus een debacle vind ik een vreemd woord.

   Ja, vooral tijdens de eerste optredens hadden er veel meer mensen voor het podium kunnen staan, maar ik heb respect voor de organisatie die met een nieuw format de KJD op een andere en frisse manier vorm probeert te geven. Als alle enthousiaste mensen die ik ben tegengekomen op het festival er volgend jaar weer bij zijn en wat vrienden meeslepen, dan komt het helemaal goed. En is een katholiek festival met honderden jongeren in deze tijd überhaupt een debacle te noemen?

   Je beschuldigd de auteur van een onkritisch juichverhaaltje, jammer dat je daar zelf een kritisch zeikverhaaltje tegenover zet. Misschien wel zo eerlijk je commentaar dan van enige positieve noot of opbouwende kritiek te voorzien.

   Hopelijk tot volgend jaar, want ik kom graag weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *