Aşüre

Douglas’ presentatiediner

Recept voor Overvloedige maaltijden

Tja, wat moeten we bij Broodje Paap dáár nu weer mee?
We kozen voor onze eigen invulling met dit heerlijke én fantastisch uitziende, Arabische Toetje van Noach.

De Aşüre kennen we als het Toetje van Noach. Het dessert Aşüre is ontstaan in het Ark van de Profeet Noach toen hij met zijn schip de waterramp overleefde en besloot om een gerecht te maken met de etenswaren die op het schip aanwezig waren.

Ingrediënten

  • 200 gram Aşüre bugday (ovale tarwekorrels) te vinden in alle Turkse winkels
  • 150 gram witte bonen – goed omspoelen en uit laten lekken
  • 150 gram kikkererwten goed omspoelen en uit laten lekken
  • 8-10 gedroogde abrikozen (in heet water laten wellen en in fijne stukken snijden)
  • Eén sinaasappel
  • Eén appel
  • Een handvol krenten of rozijnen (in heet water laten wellen en in fijne stukken snijden)
  • 300 gram suiker
  • Eén citroen

Om de Aşüre te garneren

  • Amandelschaafsel (verse amandelen, ontvellen in kokend water en aanbakken in een pan)
  • Hazelnoten (grof gemalen)
  • Walnoten (grof gemalen)
  • Granaatappel (gebruik alleen de zaden van de granaatappel)
  • Sesam (aanbakken in een pan)
  • Kaneelpoeder

Bereiding

Aşüre
Aşüre

Let op: De bereiding voor de Aşüre begint al de avond ervoor.

Spoel de tarwe met water en doe het in een diepe grote pan, voeg water in de pan en laat het water net een vingerkootje boven de tarwe uitsteken. Kook het een paar minuten, doe het vuur uit en laat de tarwe rusten met de deksel erop tot de volgende dag.

Doe twee liter heet water in de tarwe en kook de ongeveer 1 uur, regelmatig omroeren.

Snij de gewelde abrikozen in kleine stukjes en laat de krenten/rozijnen uitlekken. Boen de citroen en sinaasappel schoon en rasp de schil. Snij de sinaasappel in stukjes zonder het witte deel! Schil de appel en snij hem in kleine stukjes.

Na een uur pruttelen voeg je de geraspte sinaasappelschil, geraspte citroenschil, stukjes gedroogde abrikozen, rozijnen/krenten, stukjes appel en sinaasappel toe in de pan. Vervolgens laat je alles nog 15 minuten door pruttelen op middenlaag vuur, regelmatig roeren.

Doe al roerend suiker in de pan en kook alles nog vijf minuten door.

Haal de pan van het vuur en laat de Aşüre 20-30 minuten rusten met de deksel op de pan,verdeel de Aşüre over de kommetjes en laat ze afkoelen,

Garneer met een mengsel van gebakken amandelschaafsel, walnoten, hazelnoten, sesam, kaneelpoeder en de zaden van de granaatappel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *