Extreme vastenvoornemens in Utrecht

Katholieken in het aartsbisdom Utrecht hebben massaal besloten om tijdens deze veertigdagentijd te stoppen met zeuren. In plaats daarvan volgen ze tijdelijk Eijks advies op om missionair te zijn.

Gelovigen passen tijdens de vastenperiode steeds minder vaak hun eetgewoonten aan. In plaats daarvan geven ze iets anders op dat hen dierbaar is. Voor sommigen is dat Facebook of computerspelletjes, maar veel katholieken in het aartsbisdom zijn dol op klagen over hun bisschop.

Hetty Lagerveld is een van de katholieken die daar de komende tijd mee wil stoppen. “Mijn favoriete hobby is het opzetten van stroman argumenten tegen de bisschop. Het is zo leuk om tegen zijn ‘plannen’ aan te schoppen om het aantal kerken terug te brengen naar twintig. Dat hij dat niet gezegd heeft en dat de vraag om een kerk te sluiten vanuit het parochiebestuur komt, maakt niet zoveel uit. Je moet toch op iemand collectief boos kunnen zijn. De media nemen het toch wel blindelings over.”

“In zijn vastenbrief zei Eijk dat we missionair moeten zijn. Hoewel ik bij voorbaat alles wat hij zegt principieel afkeur, is de vastentijd toch een periode waarin we ons moeten bezinnen op onze relatie met God. Het is dus wel een goede tijd om een keer zelf verantwoordelijkheid te nemen,” zegt Hetty vol goede bedoelingen. “Met wat denkwerk en creativiteit kan ik meehelpen om onze gemeenschap wat nieuw leven in te blazen, zodat er geen kerken hoeven te sluiten.”

Hetty geeft toe dat het moeilijk zal zijn om haar hobby op te geven. “Ik ben nog maar twee dagen aan het vasten, maar het jeukt nu al. Ik kan niet wachten tot het voorbij is en ik weer verbitterd mag zijn. Zodra het Pasen is, trakteer ik mezelf door Eijk de schuld te geven van het ebolavirus en hem te verwijten dat hij niet in gesprek gaat met de Vereniging van Protestantse Homeopaten Tegen Ebola.”

Kardinaal Eijk waarschuwt de mensen in zijn bisdom dat ze voorzichtig moeten zijn met het opgeven van hun geklaag. “Je moet niet te extreem vasten. Dat is niet gezond. Een paar jaar geleden gaf ik mijn verpletterende charisma op, en sindsdien heb ik wat moeite om het terug te vinden.”

Typisch verpletterend charisma.
Typisch verpletterend charisma.
, , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


Eén reactie op “Extreme vastenvoornemens in Utrecht”

  • Jaap, je hebt een pittige kijk op de dingen.
    Doe zo voort, dan kunnen we toch af en toe eens lachen,
    ook al werpt de IS zijn schaduw vooruit en kunnen we eveneens enigszins bezorgd zijn voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *