Hawking en de paus

Benedictus XVI zegent Stephen Hawking en vermaakt zich prima.
Benedictus XVI zegent Stephen Hawking en vermaakt zich prima.
,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


11 reacties op “Hawking en de paus”

 • ’t Is al goed hoor Jaap. Nu je mijn schrijfsels hebt teruggeplaatst, kan ik weer wat meer verdragen.
  Wat Hawking betreft, ja ook met een handicap mag men eventueel lachen, als men de mens goed kent. Maar in dit geval ging jij er blijkbaar van uit dat iedereen wist wie die man is. En dat was dus niet het geval.

 • @Fa, @Betsy, @Francoise

  Ik maak uit jullie reacties op dat jullie de bovenstaande grap beschouwen als gemene spot. Dat is zeker niet de bedoeling van deze prent.

  Allereerst is Hawking atheïst, dus is het onwaarschijnlijk dat hij een weesgegroetje zou uitspreken en ten tweede suggereert de tekst dat Benedictus XVI niet zou begrijpen dat Hawking gebruikt maakt van een spraakcomputer (dat hij een ‘gek stemmetje’ noemt), terwijl dat voor iedereen duidelijk is.

  Laat ik allereerst duidelijk zijn dat we bij Broodje Paap iedere vorm van gemene spot afkeuren, of het nu gaat over mensen met een handicap of niet. Maar dat gezegd hebbende, betekent dat niet dat je soms niet zou kunnen lachen met de ongemakken die een lichamelijke beperking met zich meebrengt. Hawking is niet alleen een briljante wetenschapper, hij heeft gelukkig ook een goed gevoel voor humor en heeft ook verschillende keren in het openbaar een grapje kunnen maken over bijvoorbeeld zijn stemcomputer.

  Mijn opa was net als Hawking verlamd (zij het vanwege een andere oorzaak), was dus aangewezen op een rolstoel en kon niet praten. Ook hij kon dus alleen communiceren met behulp van technologie. Als kinderen vonden we dit dus de normaalste zaak ter wereld en ik kan me nog herinneren hoe onprettig ik het vond toen ik me langzaam maar zeker bewust werd dat mensen hem als ‘anders’ zagen. Wanneer men angstvallig probeert om niet te lachen om bepaalde beperkingen wanneer ze wel grappig zijn, dan kijkt men in feite ook niet verder dan iemand zijn handicap. Je ziet dan een ‘zielige’ gehandicapte in plaats van de volwaardige menselijke persoon die hij is, en die ook wel eens om een geintje kan lachen. Ik vind het compleet onthouden van humor dus even schadelijk en kwetsend als gemene spot. Ik heb al eens eerder wat over dit onderwerp geschreven in mijn blog ‘De paus knuffelt veel te hard‘.

  Kortom, ik ben het met jullie eens dat je niemand belachelijk moet maken, maar ik vind dat je ook iemand belachelijk kunt maken door een lichamelijke beperking als zo ernstig op te vatten dat je elke vorm van humor probeert te ontwijken.

  Ik hoop dat ik hiermee jullie opmerkingen voldoende heb beantwoord.

 • Francoise schreef:

  ik voel nattigheid bij je laatste vraag..oke, Dhr Hawking is een wetenschapper en tot nu toe atheist. Vanuit mijn eigen inzicht is hij ziek en gehandicapt. Hij heeft genoeg redenen om opstandig te doen…hoewel hij ook van het leven had mogen genieten gezien zijn uitzonderlijke wiskundige gaven en voldoend financieel vermogen om te kunnen doen wat hij wilt . Hij is een tikkertje koppig en hij is tot heden atheist…misschien omdat hij als gehandicapt met vreemde stemmetje er moe is om keer op keer te moeten bewijzen dat hij alsnog een mens is?misschien omdat hij verhard door pijn?daarom is het plagen ,het grapjes tappen om iemand anders zijn rug schadelijk..voor de persoon..maar ook voor jezelf.
  Misschien is het geen stijl omdat het niks positief toevoeg . Niets bij Hawking en ook niet bij de paus. niks aan jezelf en niks aan mij als lezer..ethisch bijsmaak met zulke grapjes..de kracht en macht van het woord is een groot verantwoordelijkheid ( ik beheers de woorden niet eens ) en zulke grapjes laten mij niet lachen,het lijkt onschuldig en kan toch schade toe brengen.

  Misschien ben ik humorloos en vat ik de mop niet…heb ik dan bij deze voor niks een antwoord geprobeerd te geven..lol

 • Derde en laatste poging:
  waarom verschijnen mijn twee vorige reacties niet?
  En waarom ‘lacht’ men – hoewel – met een (briljante) gehandicapte?!

  • Hallo Fa,

   Ik zag per toeval dat je reacties door het spamfilter als spam waren aangemerkt en dus automatisch waren verwijderd. Ik heb geen flauw idee waarom, maar ik heb ze teruggeplaatst. Mijn excuses voor het ongemak.

 • Heb het levensverhaal van Stephen Hawking voor alle zekerheid maar opgezocht want hier lijkt het of de briljante man én gehandicapte uitgelachen wordt, wat waarschijnlijk niet de bedoeling is maar wat toch zo overkomt. Vergeet men soms dat niet iedereen dergelijke personen kent?
  En hieruit blijkt nog maar eens welk moeilijk ‘genre’ humor wel is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *