Verheug u, pasgetrouwden!

“Wal twàntich”, zo klonk het kinderstemmetje achter me in de bus. Het jongetje met het Limburgse accent vertelde vol trots hoeveel broodjes hij vorig jaar gevangen had tijdens de oud-Limburgse traditie van het krombroodjes gooien tijdens Laetare, halfvasten. Hij was overduidelijk erg trots op dat wapenfeit en dat is niet gek: honderden kinderen proberen ze jaarlijks uit de lucht te plukken wanneer ze in de menigte worden gegooid. Nu heeft óf het lokale bakkersgilde het die dagen erg druk, óf er vindt voortijdig een wonderbaarlijke vermenigvuldiging plaats, óf het jongetje heeft negentien andere kindjes erg ongelukkig achtergelaten. Hoe dan ook zijn het een hoop broodjes die die dag hun weg vinden naar knorrende kindermaagjes.

Laetare, het Halfvasten, is een keerpunt in de Vastentijd. Het is het punt waar de hoop van de Verrijzenis doorbreekt in de donkere periode van het vasten. Hèhè, we zijn al weer op de helft! Nog even door de zure appel (en de droge boterhammen) heen bijten.

Deze zondag mag u ook als pasgetrouwde man of vrouw officieel uw lief weer in de echtelijke sponde bezoeken. Verkeren is in deze periode namelijk in zijn geheel niet de bedoeling! U mag uw lief ‘in het zout leggen’ op Vastenavond, tijdens Halfvasten mag u haar ‘omkeren’, en met Pasen mag u uw lief ‘uit het zout halen’. Krijgt u dus rond 9 december, 4 of 27 januari een geboortekaartje, dan weet u dat u met een echt katholiek stel te maken heeft.

Optioneel: spoel eerst het zout van uw lief.

Hoewel de Sittardse krombroodjes in de 15e eeuw vooral werden uitgedeeld als voedsel voor de wezen in de tehuizen, zijn ze ook gewoon erg lekker en prima te gebruiken als ochtendcroissantje. Pasgetrouwden, ik zou dus zeggen: bak zelf wat krombroodjes, besmeer met dik roomboter en suiker, schenk er een heerlijk kopje thee of koffie bij in, vergeet de wekker en duik terug onder de dekens deze zondag. Verheug u!

Recept voor Sittardse krombroodjes

(Prima vooraf te maken en in te vriezen)

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 500 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 2 deciliter melk
  • 20 gram gist
  • 2 eieren
  • 50 gram basterdsuiker

Voorbereiding

Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en los de gist op in wat lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem, giet de gistoplossing en de gesmolten boter erin, breek de eieren erbij en voeg de suiker toe. Kneed alles goed tot een mooi soepel deeg en laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.

Typisch katholieke broodjes

Bereidingswijze

Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel het in 10 bolletjes. Maak van de bolletjes rolletjes. Beboter de bakplaat en leg daar de rolletjes in de vorm van een half maantje op. Laat de broodjes dan nog eens 30 minuten rijzen, bestrijk met ei of melk en bak de krombroodjes ten slotte in een voorverwarmde oven (180-200 graden) in 15 à 20 minuten gaar en goudbruin.

Kent jouw streek ook een halfvastentraditie?

, , , , , , ,

Marsha

Marsha is geboren en getogen in het Brabantse, maar woont inmiddels al weer bijna tien jaar in een vinexwijk het oosten van het land. Daar probeert ze een huishouden met twee ondernemers (waarvan zij er zelf één is) en drie kinderen met wisselend resultaat in goede banen te leiden. Eigenschappen als kalmte, berusting en een opgewekt humeur zouden daarbij heel goed van pas komen en staan dus nog op haar verlanglijstje. Ze hoopt dat ze in haar heiligenboeken daarvoor wat aanknopingspunten vindt, maar die liggen door alle drukte helaas nog ongelezen op haar nachtkastje. Tot die tijd zoekt ze haar goede humeur in chocolade.

Alle berichten van Marsha


Eén reactie op “Verheug u, pasgetrouwden!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *