Wiegje met logo Broodje Paap

Nu nog meer papen op brood!

Het gonsde al geruime tijd van de geruchten binnen het Vaticaan. De grote vraag was natuurlijk of ik het in mijn eentje zou redden om via Broodje Paap heel Nederland en België opnieuw te kerstenen, alle protestanten en andere schismatici terug binnen te halen in moedertje Kerk, en ook nog eens mijn katholieke publiek van een dosis interessante artikeltjes te voorzien. Het leek een haast onmogelijke taak, maar velen waren hoopvol. Alle Vaticaanse neuzen waren op Gouda gericht.

Elke avond als paus Franciscus zijn dagelijkse belrondje maakte naar willekeurige katholieken van over de hele wereld, belde hij me ook nog even op om me moreel te ondersteunen. “Je kan het, Jaap,” zei hij dan altijd. Ja, we hebben een ontzettend lieve paus en daar mogen we best een beetje trots op zijn.

Een katholiek bolwerk

Toch knaagde het bij mij. En ik zat er aan te denken hoe mooi het zou zijn als het me zou lukken om een heus katholiek schrijvend bolwerk op te richten, een klein legertje van Roomse rakkers die nederig genoeg zijn om door het stof te kruipen voor Christus en megalomaan genoeg om de wereld te veroveren. Echte papen dus, die het Woord durven te verspreiden en daarbij de Bijbel gebruiken op de wijze waarop elke goede katholiek de Bijbel dient te gebruiken: niet om te lezen, maar om de zwaarden van geïrriteerde heidenen mee af te weren.

En terwijl ik na aan het denken was over deze mooie toekomstvisie, ging opeens de deurbel. Ik opende de voordeur en wat ik aantrof was een klein wondertje. Iemand had in een rieten mandje een auteur uit Amsterdam voor mijn deur ter vondeling gelegd. Ik hoorde voetstappen wegrennen en een stem die me vaag bekend voorkwam riep nog net vanuit de verte: “Buona sera!” De schrijver was keurig in linnen doeken gewikkeld en met zijn Aziatisch uiterlijk, en een tientje in zijn hand, keek hij me vragend aan terwijl hij op aandoenlijke wijze een pijp rookte. Ik was zo vertederd dat ik niets anders kon doen dan hem mee naar binnen nemen en dronken voeren.

Manoury
Het goddelijke straalt er vanaf!

Een aanwinst voor Broodje Paap

Vrijwel direct bleek dat hij de perfecte aanwinst voor Broodje Paap zou zijn. Met zijn diepgaande kennis over onder meer theologie en geschiedenis, zijn spitsvondigheid, zijn ongeveinsd elan, zijn joie de vivre en het tientje in zijn hand, wist ik zeker dat hij het Noord-Europese christendom op haar grondvesten zou doen schudden. Met grote vreugde kan ik dus aankondigen dat Broodje Paap gaat uitbreiden! U krijgt nu nog meer artikelen van orthodoxe papen op zoek naar de ideale mix van diepgang, vrolijkheid en humaniteit. Blijf dus vooral terugkomen op onze website zodat wij u steeds weer een prachtige schotel van christelijke apologetiek met een sausje Roomse propaganda kunnen serveren. Zo nu en dan met een knipoog.

Onze nieuwe auteur heet Manoury en u kunt spoedig artikelen van zijn hand verwachten. Maar als u nu al uw hoofd uit het raam steekt en goed luistert, kunt u de heidenen en ketters al horen sidderen van angst.

, , ,

Jaap de Wit

Jaap is geboren in 1978 in het wonderschone Bergen op Zoom, en thans woonachtig in Gouda. Overdag is hij software engineer en ‘s avonds is hij Rooms-Katholiek. Hoewel hij kort na zijn geboorte al een tijdje katholiek is geweest, was hij jarenlang atheïst. Op een dag in 2010 liep hij per abuis tegen het het ware geloof aan en sindsdien zit hij weer stevig in de kerkbanken. Sinds 2012 is hij enthousiast lid van Koor Padua en sinds 2014 is hij ook acoliet in Gouda.

Alle berichten van Jaap


5 reacties op “Nu nog meer papen op brood!”

 • Namens de Bond van Katholieke Collectanten wil ik even mijn bezorgdheid uitspreken over dit nieuwsfeit. Straks komen er weer zo veel mensen naar de Kerk, dat onze collectemandjes spoedig te klein blijken. Dan hoor ik je denken: schaf dan grotere mandjes aan! Maar dat zal er slechts toe leiden dat wij, gebukt onder het gewicht van de grote stromen kopergeld, allemaal met rugklachten in de ziektewet komen. Daardoor kan er dan niet meer gecollecteerd worden, en gaat onze H. Kerk dra failliet. Curse you, Jaap en Manoury!

  • Maakt u zich geen zorgen. We hebben de geschiedenis grondig bestudeerd om vast te stellen welke tactieken het meeste resultaat bieden voor de kerk. Onze blogs zullen derhalve gericht zijn aan de hogere kringen in deze samenleving. Deze zullen zich wel massaal bekeren, maar niet naar de kerk gaan. De aflatenhandel zal daarentegen weer flink opbloeien, maar die kunnen tegenwoordig met iDeal worden betaald. Een win-win situatie voor de kerk als geheel en de Bond van Katholieke Collectanten in het bijzonder, lijkt me.

 • Christiane schreef:

  Zat vandaag in een weemoedige verdrietige toestand.
  Met min gehechtheid aan de “Universele Kerk – Lichaam van Christus – “ zit ik hier in een heidens omgeving, ik ben zowat een zonderling.

  Een katholiek bloggend bolwerk zou een goede antwoord geven wat de pers zoal bericht over het christendom en een steun zijn voor mij en anderen.

  • Vrees niet langer, Christiane. Je bent zeker geen zonderling. Manoury zal menig christen voorzien van een lach, een traan, en een moment van bezinning.

   En misschien dat er in de toekomst nog wel eens vaker katholieke bloggers bij willen dragen aan dit gedurfde initiatief. Wij willen uitgesproken katholiek zijn, maar zeker ook met een vrolijk geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *